Ondernemend Friesland nieuws

Techniekonderwijs ROC Friese Poort in Leeuwarden enthousiasmeert bezoekers

ROC Friese Poort Leeuwarden Techniekonderwijs

Vrijdag 29 januari en zaterdag 30 januari 2016  bezochten veel VMBO leerlingen met hun ouders de open dagen van de MBO scholen in Friesland. Op de Anne Wadmanwei in Leeuwarden maakten zo’n 1200 mensen persoonlijk kennis met de technische opleidingen van ROC Friese Poort. ‘Leuk die gesprekken met studenten, docenten en bedrijven ’, is de reactie van een van de ouders na het volgen van een lezing. Naast Leeuwarden verzorgt ROC Friese Poort ook technisch beroepsonderwijs in Drachten, Emmeloord en Sneek.

Techniek
‘Met een TL opleiding is het mogelijk om te starten met een MKE beroepsopleiding’, vertelt Willem van Dijk, opleidingsmanager techniek. ‘MKE staat voor middenkader engineering waarbij je na een jaar kunt kiezen voor werktuigbouw, elektrotechniek, mechatronica of installatietechniek. Natuurlijk kun je ook instromen als vakman op niveau 2 of 3.’

 

Bouw
Bij de opleiding bouw was het mogelijk om zelf een houten stoel te maken.’ In een half uur tijd maak je niet alleen een stoel maar loop je ook alle stappen van het bouwproces door’, zegt Christiaan Stavorinus, docent bouw, lachend. In een lezing geeft Reinier Bron van Jorritsma Bouw aan dat er in de komende jaren veel vraag is naar architecten, constructeurs en engineers.

 

ICT
Techniek en bouw zonder ICT is ondenkbaar. Bijna elke technische installatie heeft tegenwoordig een eigen IP adres. Dit betekent dat er mensen nodig zijn die ervoor zorgen dat computers en installaties met elkaar kunnen praten. ‘Dit leer je als applicatieprogrammeur’, zo licht Otto Touwen, opleidingsmanager ICT, toe.

 

Duurzaam
In elk vakgebied speelt duurzaamheid een belangrijke rol. ‘Duurzame technieken zichtbaar maken in samenwerking met bedrijven voor de opleidingen techniek, bouw en ICT . Dat is de onderscheidende rol van Centrum Duurzaam’, is de overtuiging van Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam. Zo werken studenten in het Duurzaam Doen Huis altijd met de nieuwste duurzame technieken. Tijdens een Duurzaam Doen Lezing krijgen de studenten zicht op de laatste duurzame stand van zaken.Studenten werken samen met bedrijven in de innovatiewerkplaats aan duurzame projecten zoals bijvoorbeeld de solarboot en de Frisian Eco Car. Ook met technieken zoals bijvoorbeeld 3D printen (smart sustainability) doen studenten ervaring op in het 3D printlab.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement