Ondernemend Friesland nieuws

Twintig Europese landen vertegenwoordigd in Leeuwarden bij Cities & Water Conference

Donderdag 11 februari komen vertegenwoordigers van twintig Europese steden samen om een toekomstagenda voor water vorm te geven. Op deze dag wordt de conferentie Cities & Water in Leeuwarden gehouden. Met Europees Commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij, Karmenu Vella, zullen alle bestuurlijke vertegenwoordigers een conceptconvenant opstellen over de toekomst van water in de stad.

Waterproblemen

Veel Europese steden en gemeenten hebben te maken met grote waterproblemen zoals vervuiling, schaarste, verzilting en overstroming. Dat is ook de conclusie van het World Economic Forum en de European Environment Agency. Deze organisaties zien dat waterproblemen de komende tientallen jaren de grootste bedreiging zijn voor onze aarde.

 

Verbinding
Water verdient meer aandacht op de agenda van steden. De waterdimensie is van enorm belang voor bijvoorbeeld een circulaire stad. Nutrienten en organische stoffen die steden nu op grote schaal onttrekken aan het platteland dienen weer teruggevoerd te worden. Alleen door deze verbinding tussen stad en landbouw opnieuw vorm te geven is een duurzame toekomst op aarde mogelijk.

 

Voorbereiden

Verder zullen op verschillende plaatsen in Europa de problemen rondom droogtes of juist overstromingen de komende jaren toenemen. Hoe kun je een stad zo goed mogelijk voorbereiden op deze ontwikkelingen? Kunnen steden ook rondkomen met minder drinkwater? Is het mogelijk de watersector meer energie-efficiënt te maken? Wat is de rol van water in smart cities?

 

Dit soort vragen komt aan de orde komen tijdens de Cities & Water Conferentie.  De conferentie beoogt een agenda voor 2030 met doelstellingen voor water en steden op te stellen.

 

Urban Water Agenda 2030

Het congres valt onder het Nederlandse voorzitterschap van de EU, dat Nederland samen met Slowakije en Malta bekleedt. In Leeuwarden wordt de basis gelegd voor de Urban Water Agenda 2030. Deze agenda benoemt belangrijke waterissues voor steden en stelt doelstellingen voor 2030. Ook krijgt de agenda een uitvoeringsprogramma met concrete acties. Europese Burgemeesters en waterexperts van onder andere drinkwaterbedrijven, rioolwaterzuiveringen, overheden en onderzoeksinstituten gaan bouwstenen ontwikkelen voor de Urban Water Agenda.

 

Na de conferentie in Leeuwarden wordt  verder gewerkt aan een Convenant Mayors for Water, wellicht met een tussenconferentie in Bratislava in dit najaar en een formele ondertekening in Valletta in 2017.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement