Ondernemend Friesland nieuws

Twork: Arbeidsmarkt opener en flexibeler maken

Michel Norbruis

‘Toegenomen krapte op de arbeidsmarkt bedreigt productiviteit en groei in Nederland’, zo luidt de conclusie van een onderzoek (Hays Global Skills Index 2016), uitgevoerd door internationale recruitmentorganisatie Hays in samenwerking met Oxford Economics. De Nederlandse arbeidsmarkt blijkt minder dan voorgaande jaren in staat om adequaat te reageren op veranderingen. Kortom: de arbeidsmarkt wordt minder flexibel. Hays adviseert werkzoekenden om zich in toenemende mate te concentreren op het ontwikkelen van specifieke specialistische vaardigheden. Bedrijven zouden slimmere trainingsprogramma’s moeten ontwikkelen, waarmee niet alleen ‘hard skills’ verder worden ontwikkeld, maar ook competenties als communicatieve vaardigheden, onderhandelingstechnieken en het ontwikkelen van probleemoplossend vermogen. Los van de zinvolle adviezen van Hays is er nóg een oplossing voor het flexibeler maken van de arbeidsmarkt, aldus ondernemer Michel Norbruis. Met zijn nieuwe app ‘Twork’ (‘swipend je baan vinden’) maakt hij de zoektocht naar een baan, of naar een geschikte werknemer namelijk zo flexibel als het maar kan.

Harde feiten

Nog even enkele harde feiten uit het onderzoek van recruiter Hays. Was de krapte op de arbeidsmarkt vorig jaar nog lager dan het mondiale gemiddelde; dit jaar duikt Nederland juist onder dat gemiddelde. De oorzaken zijn divers, aldus Hays. Onder andere is het zo dat de wettelijke barrières om flexibele krachten in te zetten in Nederland verder is toegenomen, zo concludeert het bureau. “Dat betekent kort gezegd dat de arbeidsmarkt in Nederland minder in staat is adequaat te reageren op veranderingen”, aldus Robert van Veggel, algemeen directeur van Hays Nederland. Een andere bedreiging, die tevens een kans kan zijn is de toename van Artificial Intelligence (AI), waardoor veel menselijke talen door techniek worden overgenomen. Werknemers zouden zich daarom meer moeten specialiseren op zeer specifieke taken, zo stelt Hays.

 

Opener

Michel Norbruis, directeur van de recent geïntroduceerde app ‘Twork’, als ondernemer zelf al vele jaren actief zoekend naar allerlei soorten personeel, herkent de conclusies van Hays. “We merken nu al dat de inzet van ZZP-ers lastiger is geworden”, stelt Norbruis. “Maar wij denken ook dat de inflexibiliteit van de arbeidsmarkt te maken heeft met de manier waarop de markt voor recruitment er zélf mee omgaat. We zijn er erg aan gewend in Nederland om je ambities voor verandering of groei een beetje onder de pet te houden. Solliciteren doe je in stilte; je huidige werkgever mag het niet weten. Daar wilden wij met Twork iets aan doen. Wij denken dat de tijd er rijp voor is om opener voor je ambities uit te komen. Wie zich via Twork gaat presenteren laat zich in ieder geval zien. En: wordt door slimme software automatisch gekoppeld aan werkgevers, die op zoek zijn naar talent.” Of de app het personeelslandschap blijvend zal veranderen? “ Dat kan ik niet voorspellen”, aldus Norbruis. “Wij zijn nog maar net begonnen; onze app staat nog maar net in de meest gangbare appstores. Maar feit is dat we, wanneer de huidige groei doorzet, substantiële versnellingen kunnen doorvoeren op de markt van vraag en aanbod.”

 

De Hays Global Skills Index 2016 is hier te downloaden.

De app Twork is hier te downloaden.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement