Uitgifte van zorgobligaties zorgt voor realisatie kleinschalig zorginitiatief Het Adriano Huis

Het Adriano Huis is middels een mix van bancaire en alternatieve financiering gerealiseerd. De uitgifte van zorgobligaties met het keurmerk NL Zorgobligatie was de laatste stap in de geslaagde stapelfinanciering, waarbij ook Triodos bank en funding platform Anders Financieren een grote rol speelden. Alle bewoners hebben zich al aangemeld en naar verwachting opent Het Adriano Huis in maart 2019 haar deuren.

 

Kleinschalige woonzorgvoorziening Het Adriano Huis

Onnodig lange perioden in isoleercellen, schipperen tussen zorginstellingen of het terug in huis nemen van jongvolwassenen met psychische en of ernstige gedragsproblemen. Deze schrijnende en tevens herkenbare situaties in de huidige gehandicaptenzorg hebben Farid El-Khassim en Jelle Gillissen doen besluiten in actie te komen en een eigen woonzorgconcept op te zetten. Samen met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geven zij antwoord op het grote en acute tekort aan zorgvoorzieningen. Met behulp van intensieve begeleiding en een stabiele woonomgeving hopen zij deze doelgroep met specifiek specialistische zorgvraag een thuis te bieden. De Cort Heyligerskazerne in Bergen op Zoom wordt omgebouwd tot twintig zorgappartementen en twee crisisplaatsen.

 

Maatschappelijk en sociaal rendement

Met de geslaagde emissie laten Het Adriano Huis en Vereniging NL Zorgobligatie (VNLZ) zien dat het koppelen van duurzame en sociale projecten aan maatschappelijk bevlogen beleggers een zinvolle en unieke vorm van financiering mogelijk maakt. Daarmee worden kansen gecreëerd in de zorg. “Voor kleine zorginitiatieven is het vinden van financiering enorm lastig”, licht El-Khassim toe. “We zijn ruim twee jaar bezig geweest met overtuigen, informeren en fondsenwerven om ons initiatief van de grond te krijgen. Nu na drie jaar de laatste stap in de stapelfinanciering rond is, komt de zorgwoonvoorziening er dan écht.”

 

Keurmerk voor zorgobligaties

Om beleggers een solide belegging met een beperkt risico en aantrekkelijk rendement te bieden, gaf Het Adriano Huis de obligaties uit met het keurmerk NL Zorgobligatie. Voor deze maatschappelijke investering ontvangt de obligatiehouder 5,5% rente met een looptijd van zeven jaar. De uitgifte van zorgobligaties voor dit soort projecten is niet nieuw, maar wordt weinig ingezet. De aanpak van VNLZ is ondersteunend: vernieuwende zorgprojecten worden geholpen bij het aantrekken van kapitaal van alternatieve financiers, zowel bij lokale particuliere als professionele beleggers.

 

VNLZ werkt bewust alleen met obligaties en een verplichte balansrating, en opereren onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. “Onze aanpak dwingt de geldnemer om maximaal transparant te zijn en hun zorgplicht zorgvuldig uit te voeren”, aldus Aad Koster voorzitter van VNLZ. “Dergelijke nieuwe financieringsvormen in de zorg zijn hard nodig om vernieuwing in de zorg aan te jagen en te verwezenlijken. Door te beleggen in de obligatie van Het Adriano Huis hebben beleggers bijgedragen aan de noodzakelijke voorzieningen voor de doelgroep die nu nog tussen wal en schip valt.” Met het keurmerk NL Zorgobligatie wil de vereniging een nieuw segment in de financiële markt bedienen én zorginitiatieven stimuleren.

Delen via

Vergelijkbare berichten