Ondernemend Friesland nieuws

Unieke samenwerking mbo-hbo voor Onderwaterdronepiloot

Unieke samenwerking mbo-hbo voor Onderwaterdronepiloot

MBO Life Sciences en hogeschool Van Hall Larenstein starten binnenkort met de module Onderwaterdronepiloot. Derdejaars studenten Milieu-onderzoeker van MBO Life Sciences hebben de primeur: zij leren hoe een onderwaterdrone werkt en wat ze ermee kunnen doen. Naast de theorie is er ook ruimte voor praktijk. Tijdens de velddagen gaan de studenten echt met de drone aan de slag. Voor de zomervakantie is hiervoor reeds een samenwerking beklonken met Wetterskip Fryslân. Zo zetten ze de drone in bij zichtinspecties van kades en doen de studenten onderzoek naar de ecologie en waterkwaliteit. Hbo-studenten van de opleiding Milieukunde aan Van Hall Larenstein kunnen vanaf april deelnemen aan de hbo-module. Hierbij zetten zij de drone in om data te verzamelen over bijvoorbeeld de waterkwaliteit in bepaalde gebieden. Studenten moeten naast de basisvaardigheden voor het gebruik van de onderwaterdrones een meetplan maken, data verzamelen en analyseren.

Onderwaterdrones zullen in de toekomst steeds vaker worden ingezet bij watergerelateerde onderzoeksprojecten. Voor Van Hall Larenstein en MBO Life Sciences reden om dit studiejaar een opleiding voor het besturen van drones aan te bieden. Uniek is de samenwerking tussen mbo en hbo. Leo Bentvelzen is als docent verbonden aan de hbo-bacheloropleiding Milieukunde: ”De studenten kunnen elkaar goed aanvullen en leren op en met verschillende niveaus en specialisaties samen te werken. De mbo’er verzamelt data en doet veldonderzoek; de hbo-er analyseert en interpreteert de data en vertaalt deze in onderhoudsplannen voor bijvoorbeeld waterschappen en drinkwatermaatschappijen.”

 

Type drones

De studenten werken met twee typen onderwaterdrones. De stabiele drone (met het uiterlijk van een minionderzeeër) wordt met name gebruikt voor het bepalen van de waterkwaliteit door middel van diverse sensoren. Deze drone meet frequent (vaak elke 10 seconden) de volgende parameters: zuurstof, temperatuur, nitraat en geleidbaarheid. De 8 kilo zware drone is gemaakt van kunststof en 75 centimeter lang. De drone is geschikt om op specifieke onderzoekslocaties stabiele waterkwaliteitsmetingen uit te voeren zonder dat de bewegingen van de drone de metingen kunnen beïnvloeden. Het tweede type drone is kleiner en wendbaarder. Deze drone maakt videobeelden van de ecologische toestand op grote diepte. Hiervoor kunnen op de drone naast sensoren ook duiklampen en camera’s worden bevestigd.

 

Betrokken partijen
Op initiatief van het Lectoraat Duurzame Watersystemen van VHL wordt de opleiding vormgegeven in nauwe samenwerking met MBO Life Sciences, die de opleiding op mbo-niveau ontwikkelen en uitvoeren. Daarnaast is Indymo als leverancier betrokken en is het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Water (CIV Water) verantwoordelijk voor de leiding van het project.

 

Officiële aftrap
Op maandag 16 januari a.s. om 10.00 uur is de officiële take-off van het project. U kunt kennismaken met de projectleden en de drones ook in werking zien. U bent welkom in het WaterCampus Business Center Johannes de Doper aan de Agora 4 te Leeuwarden.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement