Ondernemend Friesland nieuws

Upfallshower bespaart 90% op water en energie

Haje Joure Upfallshower

In Nederland gaat zo’n driekwart van al het geproduceerde drinkwater naar huishoudens. Een slordige veertig procent daarvan verdwijnt verwarmd en wel rechtstreeks door het doucheputje. Hetzelfde gebeurt bij hotels, die ook nog eens te maken hebben met (dikwijls) forse lozingsrechten voor afvalwater. René Betgem vond dat het anders moet kunnen. Hij ontwikkelde de Upfallshower, volgens hem ‘De zuinigste en krachtigste douche ter wereld.’ De Upfallshower geeft namelijk 40 liter per minuut en verbruikt in diezelfde tijd slechts 1-2 liter water. Hajé Joure plaatste als eerste hotel ter wereld één douche om ervaring mee op te doen. Op woensdag 6 april werd het vernuftige stuk sanitair in gebruik genomen.

Sommige innovaties ontstaan heel doelbewust vanuit een nieuw technologisch inzicht. Andere ontstaan bijna toevallig, soms zelfs door omstandigheden in de privésfeer. Dit laatste is van toepassing op de Upfallshower. René: “Ik ben al ruim 20 jaar actief in de sanitair branche. We hebben een eigen sanitair zaak in Almere. Rond het jaar 2000 zagen we de opkomst van de wellnessrage. We kregen steeds meer vraag naar grotere douchekoppen en grote watervolumes. Tegelijkertijd waren onze dochters in de puberleeftijd. Ze konden zomaar een half uur onder de douche staan. Met een waterverbruik van 15 liter per minuut heb je het dan gauw over fikse verbruikscijfers. Dat zette mij aan het nadenken over een nieuw water- en energiebesparend doucheconcept. In 2011 was het eerste prototype van de Upfallshower gereed. In 2014 brachten we het product in de handel en volgden de eerste orders.”

 

UV-filtertechnologie

 Houd het zo simpel mogelijk. Dat is de les die René Betgem leerde in de sanitair branche. De Upfallshower maakt dan ook gebruik van relatief eenvoudige technologie. Zo wordt het gebruikte douchewater eerst gefilterd via een microfilter; voor haren en grotere vuildeeltjes. Voor het bestrijden van micro-organismen vindt vervolgens nog UV-desinfectie plaats. Per minuut wordt slechts 1 à 2 liter schoon, verwarmd water toegevoegd om het douchewater op temperatuur te houden. Betgem: “Het waterverbruik en vooral het energieverbruik van het douchen kan in een gemiddeld gezin oplopen tot honderden euro’s per jaar. Met de Upfallshower is een besparing mogelijk van 90% op water, gas en/of elektra, afvalwater en CO2. Ook voor hotels , die uiteraard soms tientallen tot honderden kamers en douches hebben, kunnen de besparingen gigantisch zijn. Zien is echter geloven. Daarom is het fantastisch dat Hajé Joure vanaf vandaag gewoon gaat kijken wat het doet.”

 

Water Alliance

Het goede contact met het Jouster hotel is overigens niet de enige link die Upfallshower heeft met Friesland. Als lid van de Water Alliance in Leeuwarden worden de contacten in Nederland, maar zeker ook op en om de WaterCampus in rap tempo uitgebreid. Eind januari jongstleden sleepte de Upfallshower de tweede prijs in de wacht bij de WIS Award (Water Alliance Innovation Stimulation Award).  Ook dat zorgde voor een stroomversnelling. “Dat was uitstekende publiciteit, het gaat erom gezien te worden. Het heeft ons een mooie lijst met nieuwe contacten opgeleverd in de duurzaamheidsector”, aldus Betgem.
Voor belangstellenden: de showroom van Upfallshower is te vinden in de Antennestraat 8 in Almere.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement