Ondernemend Friesland nieuws

Vallinga - de Jong: ‘Het belangrijkste is dat je de sfeer behoudt’

Vallinga - de Jong: ‘Het belangrijkste is dat je de sfeer behoudt’

“Voor de projecten van Vallinga - de Jong is het belangrijk dat de juiste materialen worden gebruikt,” zegt Domien Vallinga, eigenaar-directeur van de twee bouwbedrijven in Bolsward. “Daarvoor moet je onderzoek doen naar de juiste leveranciers om die materialen te vinden. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de juiste houtsoorten of stenen weer worden gebruikt voor de restauratie. Als een trap al honderd jaar wordt gebruikt, dan slijten de treden. Als je dan gloednieuwe treden gaat gebruiken voor de restauratie, dan gaat de sfeer verloren en dat is zonde”.

Vallinga – de Jong, Restaureren & Bouwen is een dochteronderneming van Bouwbedrijf Huitema Vallinga BV te Bolsward. Beide bedrijven zijn gevestigd op het zelfde adres, maar verschillen veel van elkaar. Bouwbedrijf Huitema Vallinga BV houdt zich vooral bezig met nieuwbouw, verbouw en renovaties, maar Vallinga – de Jong is gespecialiseerd in het restaureren van monumentale gebouwen.

 

“Tointsje Leech”
“Ik had het bedrijf nog maar net overgenomen toen drie maanden later onder andere het project Restauratie Vuurtoren Workum, ook wel bekend als ‘Tointsje Leech’, startte. In opdracht van Stichting tot behoud van monumenten in de gemeente Súdwest-Fryslân. Van april tot en met oktober is de Vuurtoren helemaal gerestaureerd. De Vuurtoren verkeerde in slechte staat, dus er moest flink wat aan gebeuren. Een kleine greep uit de verrichte werkzaamheden: De vloeren, daken, ankerwerken, kozijnen, verfwerken, straatwerken en funderingen zijn gerestaureerd. Ook is de hele toren opnieuw gestuct waardoor hij weer mooi wit is. Het project op zich was al bijzonder, maar doordat er op locatie geen gas, water of elektriciteit aanwezig was, was het extra bijzonder. Dat had ik nog nooit meegemaakt! We moesten ons redden met een aggregaat en af en toe een kuub water meenemen vanaf de zaak.” Op de website onder de kop ‘projecten’ zijn foto’s te bekijken van het project van begin tot het eind.

“Het mooie aan het restauratie vak is het uitzoeken van de juiste bijpassende materialen. Als iets beschadigd is ga je het niet direct vervangen, maar ga je bijvoorbeeld naar een smid om het te laten repareren. Alles zoveel mogelijk in originele staat herstellen, dat is de kunst. Uiteindelijk is het aller belangrijkste dat de nostalgische sfeer moet worden behouden.”

“Ik heb twee bedrijven met fantastische medewerkers. Als één team brengen wij samen alle projecten tot een geweldig eindresultaat. Tevens zijn het twee bedrijven met veel diversiteit en dat maakt het vak zo uitdagend, leuk en afwisselend”.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement