Ondernemend Friesland nieuws

Van tekentafel tot support, Vliegend.nl heeft het allemaal in huis

Van tekentafel tot support, Vliegend.nl heeft het allemaal in huis

Het begon allemaal zo'n vijf jaar geleden tijdens Sinterklaas. Jan Wiesma, directeur van “Vliegend.nl” in Dokkum, gaf zijn kinderen drones. Destijds slechts nog kleine helikopters waarmee je zonder regels kon vliegen waar je maar wilde. Dat hij drones aan zijn kinderen gaf was niet zonder reden: stiekem vond hij ze zelf ook erg leuk.

“Je kocht destijds een drone via een webshop. Wanneer er wat aan mankeerde kon je nergens terecht. Ik ben daarom naast mijn baan begonnen met een webshop waar je ook losse onderdelen kon kopen. Al na een jaar ging het zo goed dat ik besloot mij er volledig op te richten. Ik wilde destijds toch al enige tijd voor mijzelf beginnen, alleen wist tot dan toe nog niet waarin. Gelukkig was mijn werkgever van destijds zo flexibel dat ik die mogelijkheid kreeg.”

 

Nazorg

Het bedrijf zit gevestigd in Dokkum, en dat is geen toeval. “Naast dat ik er dichtbij woon en er een aantal bedrijven zitten waarmee we regelmatig samenwerken, is het net buiten het CTR gebied van de vliegbasis Leeuwarden. Een CTR gebied is een straal van 25km om een basis waarbinnen enkel onder zeer strenge regels met drones gevlogen mag worden. De omgeving bestaat uit heel veel landbouwgrond, en laat boeren nou net grote dronegebruikers zijn.”

 

“Ik geloof dat elke boer over drie jaar een drone heeft. Als je ziet wat er nu al is en wat ze al kunnen. Je kunt heel specifiek meten waar hoeveel mest nodig is en of er bijvoorbeeld ziektes zijn. Zo kun je veel kosten besparen. Het is lastig precies te zeggen wanneer een drone rendabel wordt, maar als een boer er slim mee omgaat is dat al binnen één jaar. Ik werk veel met boeren uit de omgeving samen, omdat ik van huis uit techneut ben en geen agrariër. Deze boeren zijn de gebruikers, ik kan ontzettend veel van hun leren.” En als we Wiersma horen praten, weet hij inmiddels al aardig wat van de agribusiness.

 

Vliegend.nl is uniek dankzij het complete pakket dat het bedrijf aanbiedt. Je kunt er je drones laten ontwerpen, bouwen, repareren en onderhouden. “Omdat de technologie zo enorm snel gaat brengen wij een drone vaak helemaal up-to-date wanneer hij voor onderhoud komt. Tegenwoordig is het verplicht om diploma's te hebben om legaal te mogen vliegen.” Wiersma biedt samen met collega Peter Rademaker opleidingspakketten aan via Safe2Fly. Twee dagen per maand zijn er opleidingen. Daar leer je onder andere over techniek, regelgeving, meteorologie en aerodynamica. ''Wij ondersteunen de klant van tekentafel tot support.”

 

Regels

Sinds iedereen aan drones kan komen, zijn er strenge regels opgesteld door de overheid. “Helaas timmert de Nederlandse overheid alles eerst dicht en kijkt men dan pas langzaamaan wat er mogelijk is,' begint Wiersma. “Gelukkig worden de regels al soepeler, toch zou ik graag willen zien dat er voor bijvoorbeeld boeren andere regels zijn dan particulieren in een stad. Een boer kan enorm veel aan een drone hebben, het is zonde dat de overheid nu één lijn trekt.”

 

“Er zijn er veel boeren die in een CTR gebied wonen, waardoor zij alleen onder zeer strenge regels mogen vliegen. Zij moeten een duurder diploma hebben en er moeten altijd twee mensen met één drone bezig zijn. Daarnaast moeten zij met de betreffende vliegbasis bellen om af te stemmen wanneer zij mogen vliegen. Voor een boer wordt het daardoor al gauw te duur en laat hij het maar zitten. De consequenties zijn dat hij achter gaat lopen in kennis en hoogstwaarschijnlijk in productiviteit door de concurrentie buiten een CTR.'

 

Horizon verbreden

Het mooiste aan het vak? “Het is een ontzettend dynamische wereld. Je werkt met klanten waar je veel feedback van krijgt. Daarnaast ontwikkelt deze wereld zich enorm snel,” vertelt  Wiersma enthousiast. “Drones gaan over vijf tot tien jaar zoveel meer betekenen dan nu. Denk aan pakketbezorging of levensreddende acties. Over vijf jaar zie ik Vliegend.nl als een bedrijf met zo'n vijf tot tien medewerkers. We gaan ons richten op het ontwikkelen van software en de equipment die onder een drone hangt, zoals sensoren en camera's. En wij willen op den duur landelijk en zelfs Europees uitgroeien. In 2018 komen er uniforme Europese regels. Daar moeten wij klaar voor zijn.”

 

“We zijn nu vanuit Safe2Fly bezig met het ontwikkelen van een App die nog voor de zomer gelanceerd wordt. Die app heet A2C (Airtraffic to Control). Daarmee kunnen dronevliegers die in een CTR gebied willen vliegen contact zoeken met de desbetreffende vliegbasis om af te stemmen wanneer vliegen mogelijk is. We gaan dat in een abonnementsvorm doen.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement