Ondernemend Friesland nieuws

Veenmos interessant voor regio

Wat kun je met veenmos? Hoe moet je met veenmos ‘boeren’? En hoe kan de regio geld verdienen met dit kleine plantje? Ecologisch adviesbureau Altenburg & Wymenga onderzoekt welke mogelijkheden veenmos heeft in het kader van het programma Better Wetter. Via de Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân hebben zes studenten van Wageningen UR een verkennend onderzoek uitgevoerd.

Bijzonder plantje

Waarom een onderzoek naar veenmos? Veenmos is een plant met bijzondere eigenschappen. Zo kan de plant tot twintig keer zijn eigen gewicht aan water opnemen. Ook kan de plant zijn eigen ecosysteem creëren door de zuurgraad en het vochtigheidsgehalte van zijn omgeving aan te passen. Hierdoor creëert veenmos een ideale leefomgeving voor een variëteit aan andere zeldzame plant- en diersoorten. Een andere eigenschap is dat veenmos grote hoeveelheden CO2 opneemt. Die verschillende eigenschappen maken veenmos ecologisch interessant, maar zorgen ook voor allerlei andere mogelijkheden zoals de reductie van CO2 en wateropslag. Daarnaast kan veenmos bijvoorbeeld gebruikt worden als substraat voor het groeien van planten, maar ook voor terrariumvulling, hygiëneproducten, waterzuiveringsproducten, levensmiddelingconservering, decoratief materiaal en zelfs medische producten. Zowel de ecologische als de economische eigenschappen maakt veenmos zo interessant.

Het onderzoek van de studenten wijst uit dat er in Noordoost Fryslân veel potentiële locaties zijn waar gestart kan worden met het experimenteren met het verbouwen van veenmos op een grotere schaal.

 

Better Wetter

Het onderzoek naar veenmos is onderdeel van het programma Better Wetter. Better Wetter is de proeftuin voor toekomstbestendig waterbeheer, ter versterking van economie en ecologie. Het is ontstaan vanuit ecologisch adviesbureau Altenburg & Wymenga uit Veenwouden, samen met de Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân. Het programma is opgenomen in de Agenda Netwerk Noordoost (ANNO), een samenwerking van de zes gemeenten in Noordoost Fryslân, en wordt uitgevoerd door een brede coalitie van regionale en provinciale overheden, waterschap, agrarische en natuurorganisaties, onderwijs en maatschappelijke partijen. Better Wetter is een uniek programma vanwege de koppeling van klimaatbeheersing aan innovatie en de regionale opgave. Naast de verkenning naar de mogelijkheden rondom veenmos, loopt een traject rondom het natte gewas lisdodde, waar samen met de regio gezocht wordt naar verdienmodellen.

 

Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân

De Kenniswerkplaats is een regionaal netwerk van overheden, ondernemers, organisaties, onderwijs en onderzoek. De Kenniswerkplaats zoekt naar creatieve oplossingen voor actuele vraagstukken in de regio. Met als doel het vernieuwen en duurzaam ontwikkelen van de regio. De basis is dat alle partijen leren in, met en van de praktijk, waarbij nieuwe kennis wordt gecreëerd en doorgegeven wordt. Belangrijk onderdeel hiervan zijn de studentenprojecten.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement