Verbinden, contextueel bouwen en circulair ontwerpen

Gebouwen met karakter, originelen. Die bouwen ze bij TWA, zo vertelt de website. En als we het rijtje hierboven bekijken, dan kunnen we alleen maar stellen dat dat waar is. Immers, het zijn allemaal kenmerkende gebouwen.

Iconen

“Iconen”, noemt Van Wieren veel van de ontwerpen van zijn architectenbureau, waar hij in 1986 kwam werken, in 2000 partner werd samen met oprichter Gunnar Daan en dat hij na diens terugtreden samen met Bauke Tuinstra bestiert. “Neem it Swettehüs. Vanuit dat gebouw gaat de centrale brugbediening voor de hele provincie straks geregeld worden. Het moet een icoon van circulair bouwen worden.”

GEAR

De selectie voor it Swettehûs won TWA samen met Achterbosch Zantman Architecten en Borren Staalenhoef architecten. “Daar werken we vaker mee samen, als coöperatie onder de naam GEAR. We hebben allemaal onze eigen specifieke kwaliteiten en samen maken we elkaar bij dit soort grote projecten groter.”

Verbinden

De specifieke kwaliteiten waarmee TWA zich onderscheidt, vat Van Wieren graag samen: “We ontwerpen contextueel, met een brede kijk naar het verleden van het gebouw en de omgeving, het heden en ook naar de toekomstige bestemming. De geschiedenis maakt het gebouw. Bauke Tuinstra gebruikte dat bijvoorbeeld perfect bij het ontwerp voor de voormalige gevangenis de Blokhuispoort in Leeuwarden. Daar komt ook een ander kenmerk van ons naar voren: de mens centraal. Zowel de gebruikers als de omwonenden. Zo verbinden we verschillende partijen en belangen, een belangrijk onderdeel van ons werk als architect, tegenwoordig. We zijn veel meer dan alleen maar de ontwerper van een gebouw.”

Duurzaamheid

Ook steeds belangrijker en een derde belangrijke pijler voor TWA: duurzaamheid. “Dat zie je in het circulair bouwen bij nieuwbouw, waarmee we bijvoorbeeld het project it Swettehûs wonnen. Maar hergebruik is natuurlijk ook duurzaam en dan is het gebied rond de oude papierfabriek in Leeuwarden een mooi voorbeeld. Daar vernieuwbouwen we een deel en maken woningen die passen in de oude stijl van de fabriek.”

Fries exportproduct

Dat we hierboven trouwens louter Friese – sterker nog: Leeuwarder – projecten berust op toeval. “We werken wel voornamelijk in Noord-Nederland, boven de grote rivieren. In Oost-Groningen zijn we bijvoorbeeld vanaf het begin betrokken bij Blauwestad, we hebben gewerkt in Amsterdam en Den Haag, op de Waddeneilanden en in Nijmegen. We zijn een Fries exportproduct”, lacht Van Wieren tot slot.

Delen via

Vergelijkbare berichten