Ondernemend Friesland nieuws

Verzekeraars, ROC’s en gemeente Leeuwarden sloegen handen ineen

Verzekeraars, ROC’s en gemeente Leeuwarden sloegen handen ineen

Hoe verklein je de kloof tussen MBO-onderwijs en praktijk? Hoe zorg je dat studenten zodanig ‘op maat’ worden opgeleid dat ze na hun opleiding per direct inpasbaar zijn in een werksituatie? Hoe help je jongeren met een uitkering aan een baan? Als antwoord op die uitdagingen heeft het Platform Financieel Zakelijke Dienstverlening (samenwerking tussen gemeente en bedrijven in zakelijke dienstverlening) gedurende twee jaar het innovatieve traject ‘MBO opleiding Medewerker Bank & Verzekeren’ opgezet. Op donderdag 16 februari werd het project feestelijk afgesloten bij het Friesland College aan de Julianalaan, Leeuwarden. En er was reden voor een feestje, want na twee jaar hebben zestien personen het diploma gehaald en zijn er uiteindelijk vijftien personen aan een baan gekomen.

Het project mag vernieuwend worden genoemd. De achttien deelnemers aan de opleiding kregen vooraf een baangarantie en werden vervolgens geheel op de werkvloer opgeleid bij deelnemende bedrijven Aegon, Achmea, ING en De Friesland Zorgverzekeraar. Van de deelnemers waren tien reeds aan het werk bij een van de genoemde bedrijven. Nu ze de opleiding hebben doorlopen kunnen ze bij hun werkgever aan de slag blijven. Acht andere deelnemers waren jongeren die nu vanuit een WW- of een bijstandsuitkering zijn uitgestroomd naar een baan. Bij drie personen verliep het proces minder succesvol. Eén persoon staakte de opleiding en voor de twee andere personen wordt nu elders werk gezocht.


Het uitgangspunt van het programma was dat de studenten zich gedurende twee jaar breed konden oriënteren bij de betrokken organisaties. Tijdens het programma werd de trainee intensief begeleid door docenten van de Friese Poort en het Friesland College. De docenten coachten de deelnemers en boden op de werkvloer ondersteunende workshops aan.

 

Het traject was een coproductie van Achmea, Aegon, De Friesland Zorgverzekeraar, ING, Gemeente Leeuwarden, UWV en de Roc’s Friese Poort en Friesland College. Ook de uitzendbureaus Randstad, Manpower en Young Capital deden mee. Door het bieden van leer-werk-overeenkomsten voor het eerste half jaar konden de trainees gebruik maken van een scholingsvoucher. Na dat eerste half jaar ontving de deelnemer een detacheringscontract voor anderhalf jaar. Uiteindelijk zijn op die manier vijftien personen aan werk geholpen; tien bij hun huidige werkgever en vijf vanuit een uitkeringssituatie.

In Leeuwarden is veel kennis en ervaring op het gebied van financiële en zakelijke dienstverlening. Leeuwarder bedrijven, ROC’s, UWV en gemeente hebben samen de schouders eronder gezet volgens wethouder Henk Deinum. “Samenwerken loont! Er lag een aansprekend aanbod voor deze groep jongeren. Met deze opleiding investeren ze in hun eigen toekomst.”


Ook Hillie van der Veer, participant in het platform Financieel Zakelijke dienstverlening, kijkt met voldoening terug op het project: “Commitment hebben en gewoon doen! Dat zijn de ingrediënten bij dit project geweest. We zijn gestart zonder alles van te voren uit te denken maar wel met een gezamenlijk doel. Onderweg hebben we samen met de studenten geleerd en we hebben gezamenlijk een prachtig resultaat behaald. Het smaakt naar meer, moet ik zeggen. Vanuit het Platform denken we na over het starten van een nieuw soortgelijk project.”

 

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement