Ondernemend Friesland nieuws

Social intranet Viadesk wordt bindende factor voor Noordoost-Friese gemeenten

De Friese gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland (de DDFK-gemeenten) gaan samenwerken op het social intranet van Viadesk. Op 1 januari 2016 gaan de vier gemeenten ambtelijk fuseren. De fusiegemeenten zien in het social intranet de juiste tool om de samenwerking tussen de personeelsleden, die elkaar veelal nog niet kennen, en de informatiedeling te verbeteren.

In de oorspronkelijke situatie had iedere gemeente zijn eigen intranet, locatie en niet te vergeten cultuur. Deze worden nu samengebracht in één organisatie met één social intranet. In het communicatieplan dat is ontworpen voor de samenvoeging werd de wens tot invoering van een social intranet geuit, omdat het ‘de samenwerking bevordert en de interne communicatiestructuur verstevigt’. Na een consultatie- en selectietraject werd uit een aantal leveranciers Viadesk gekozen. Op dinsdag 29 september gingen de DDFK-gemeenten over op hun nieuwe social intranet.

 

Social intranet als bindende factor

Het social intranet wordt voor de 600 medewerkers van de DDFK-gemeenten de gezamenlijke bindende factor in de nieuwe organisatie. In de eerste plaats kunnen gebruikers elkaar op het intranet makkelijk vinden en contact leggen. Zeer belangrijk, aangezien de meeste medewerkers hun nieuwe collega’s nog niet kennen. Door alle gebruikers een profiel te geven met contactgegevens, functie-informatie en expertisegebieden, wordt het kennismakingsproces tussen de medewerkers versneld. Daarnaast kunnen gebruikers op Viadesk samen aan projecten werken, kennis uitwisselen en documenten delen. Ook zal Viadesk ingezet worden om nieuws snel bij alle relevante doelgroepen te krijgen.

 

Virtuele ontmoetingsplek

Ferdie van den Brink is communicatieadviseur bij de gemeente Dantumadiel en betrokken bij de invoering van het social intranet. Hij vertelt over de redenen om hiervoor te kiezen: “De informatievoorziening bij organisaties evolueert. Mensen bepalen zelf wanneer, hoe en welke informatie ze tot zich nemen en delen met anderen. Dat vraagt ook om andere communicatiemiddelen. Het social intranet sluit naadloos aan op die nieuwe omgang met informatie. Daarnaast is flexibiliteit belangrijk. Medewerkers werken plaats- en tijdonafhankelijk en een intranet moet dan ook mobiel toegankelijk zijn, zoals Viadesk is. Tot slot moet een intern communicatieplatform ‘gewoon’ dienst doen als samenwerkingstool. In die basisbehoefte voorziet het social intranet ook.”

Mujibor de Graaf, directeur van Viadesk: “Ik zie de DDFK-gemeenten als schoolvoorbeeld van een organisatie die het social intranet inzet zoals het is bedoeld: als samenwerkingsplatform, maar ook als virtuele ontmoetingsplek voor gebruikers. Juiste het sociale, bindende aspect is wat Viadesk voorsprong geeft ten opzichte van veel andere intranetten en vergelijkbare software. Mijn verwachting is dat de fusiegemeenten veel profijt zullen trekken uit het gebruik van het social intranet bij de eenwording van de organisaties.”

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement