Ondernemend Friesland nieuws

Een mooi solar-race seizoen staat voor de deur

Vripack - V20 solar racer; DB20 - Sneek

De voorbereidingen voor de jaarlijkse Dutch Solar Challenge zijn in volle gang. Dit jaar wordt het evenement georganiseerd van 2 tot 9 juli a.s. De races starten in Amsterdam en zullen 8 dagen later (via Lemmer, Drachten en Grou) eindigen in de Prinsentuin te Leeuwarden. Tijdens de Dutch Solar Challenge kunnen deelnemers in verschillende klassen meevaren. Een daarvan is de V20 klasse; ’s werelds eerste eenheidsklasse voor solarboot races. Deze solar racers zijn speciaal ontworpen door Vripack en worden door, of onder begeleiding van PolyNautic gebouwd. Beide bedrijven houden kantoor in Sneek en zijn nauw betrokken bij het ontwikkelingsproces van de V20-racers. Jeroen Droogsma, manager van Vripack’s design studio en projectleider van de V-klasse, vertelt hier meer over.

Waarom is er gekozen voor een eenheidsklasse voor solarboot races?

“Het is eerlijker om allemaal met dezelfde boot te varen. De filosofie achter de V20 racers is vergelijkbaar met die van de F1 racers. De basis is hetzelfde waarbij ruimte is gelaten voor innovatie op specifieke onderdelen. Daarbij speelt techniek een belangrijke rol”.

 

Hoe komt de V20 tot stand?

“De eenmalige aanschafkosten met standaard componenten zijn relatief laag. Daarbij hebben teams de keuze uit een casco levering of ‘turn-key’, de sleutel omdraaien en varen maar! De onderdelen worden geleverd door gespecialiseerde bedrijven. Zo vaart iedere V20 met een volledig elektronicapakket van MG Electronics en wordt het kenmerkende patroon van de V-klasse aangebracht door jachtschilder Eitze Dijkstra”.

 

Wie kan er in een V20 varen?

Iedereen! Maar het concept van de V20 is met name interessant voor technisch georiënteerde bedrijven en opleidingen. Een goed voorbeeld is het team van het Bogerman College uit Sneek. Hun 6 enthousiaste Technasium leerlingen doen dit jaar voor het eerst mee in een V20. Zij hebben in hun vrije tijd en onder begeleiding van Vripack en PolyNautic meegewerkt aan de bouw en montage van hun nieuwe V20, waarmee ze begin juli aan de start zullen verschijnen in Amsterdam”.

 

Dus die leerlingen hebben hun V20 zelf gebouwd?

“Ja zo kun je dat wel stellen, uiteraard ‘hier en daar’ met wat gepaste ondersteuning… (voegt Jeroen er knipogend aan toe). Je moet het zien als een soort van stage waarbij de leerlingen al vroeg ervaring kunnen opdoen en een brug kunnen slaan tussen school en praktijk. Bovendien is het geweldig om te zien wat voor ideeën er ontstaan gedreven door jeugdig enthousiasme”.

 

En na de Dutch Solar Challenge, gaan de V20 racers dan de berging in?

“Nee, absoluut niet! Na afloop van de Dutch Solar Challenge gaan de V20 racers op transport naar Monaco. Daar worden ieder jaar de Solar 1 Races georganiseerd. Dit jaar wordt deze race gevaren van 14-16 juli. Een unieke ervaring voor alle teams, waarbij de verdeling tussen de elementen heel anders is verdeeld dan in Nederland. Zo is de hoeveelheid zon hier vaak geen probleem en zijn het vaak de vaareigenschappen op zee die het verschil maken tussen de teams. Zo’n ervaring op zee in zo’n mooie omgeving is absoluut onbetaalbaar; de V20 teams gaan een mooi race seizoen tegemoet!’

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement