Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort Groenewegen Advocaten en Notarissen Advocaten en Notarissen

Groenewegen Advocaten en Notarissen zijn OF's specialist. Afwisselend zullen de medewerkers hun kennis en ervaring uit hun vakgebied delen met MKB Friesland. Het werk van advocaten en notarissen is niet bepaald eenvoudig te doorgronden. Het recht is als een dichtbegroeid bos, waarin je gemakkelijk verdwaalt. Je hebt een gids nodig die de juiste paadjes kan wijzen. Groenewegen Advocaten en Notarissen wil met hun eigen specialistenpagina iets meer licht in deze duisternis brengen. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met het kantoor te Heerenveen via 0513-655555 of kijk op www.groenewegenadvocaten.nl voor meer informatie over ons kantoor en werkwijze.

Levenstestament: wat is het?

Regelmatig hoor je tegenwoordig de term ‘levenstestament’ vallen. Vraag is: wat is het eigenlijk? En waarom is het van belang om het te regelen? Negen vragen aan Mr. Henk Leerink, notaris bij Groenewegen Advocaten en Notarissen uit Heerenveen.

 

1. Wat is een levenstestament eigenlijk?

Een levenstestament is een akte bij de notaris, waarbij u aan iemand (of meerderen) volmacht kunt verlenen, zodanig dat een ander kan handelen als u  ten gevolge van een lichamelijke of geestelijke oorzaak, niet zelf uw belangen kunt behartigen.

 

2. En als ik dat niet regel?

Dan kan het zo zijn dat er een bewind of curatele wordt ingesteld via een procedure bij de rechter. Een bewind of curatele kan worden aangevraagd door partner of kinderen. Een bewind of curatele wordt namelijk ingesteld in het belang en ter bescherming van de persoon die niet zelf kan handelen, zodat er toezicht is op het vermogen. Wel geeft het bewind of de curatele allerlei verplichtingen, zoals toestemming vragen aan de rechter voor bepaalde handelingen, jaarlijkse rekening en verantwoording.

 

3. Maar mijn echtgenoot/echtgenote kan toch handelen als ik niet goed ben?

Nee, dat kan niet. Het zal nog wel een tijdje zo gaan, maar meestal gaat het mis als de woning verkocht moet worden. Beide echtgenoten moeten daarvoor tekenen. Als dat niet meer kan, moet er bewind of curatele worden ingesteld via een procedure bij de rechter. Na instellen van het bewind of de curatele, moet  er dan toestemming gevraagd worden aan de kantonrechter voor de verkoop van de woning. De kantonrechter bepaalt dan dat eerst het huis getaxeerd wordt, zodat de verkoopprijs in dezelfde orde van grote zal zijn als de taxatieprijs (de persoon wiens vermogen onder bewind is gesteld  mag niet benadeeld worden).

 

4. Waarom is bewind of curatele extra lastig als je getrouwd bent?

Het vervelende is dat er steeds weer toestemming gevraagd moet worden aan de kantonrechter voor bijvoorbeeld, grotere, niet dagelijkse uitgaven. Bovendien moet er jaarlijks rekening en verantwoording worden afgelegd over uitgaven. Ofwel de ene "gezonde" echtgenoot is dus ook gebonden aan het bewind en wordt daardoor beperkt. Is er eenmaal een bewind of curatele, dan kun je er ook niet van af: ofwel je bent steeds gebonden aan de regels van het bewind. Het vreemde is dat de andere echtgenoot vaak wel compleet bevoegd is na een overlijden (via de wet of een gewoon testament), maar niet tijdens leven.

 

5. Kan ik dan mijn echtgenoot/echtgenote ook aanwijzen?

Ja, dat is zelfs heel goed om te doen. Wilt u niet in al deze rompslomp belanden, en vertrouwt u het alleen handelen toe aan uw echtgenoot (en/of anderen), dan kunt u dit vastleggen in een akte houdende een algehele notariële volmacht. Natuurlijk kunt u ook bepalen dat als uw echtgenoot er niet meer is, dan een ander, of meerdere anderen (bijvoorbeeld kinderen) bevoegd zijn. U kunt deze volmacht overigens altijd weer herroepen.

 

6. Gaat de volmacht gelijk in?

Dat hoeft niet. In de volmacht kan worden opgenomen dat deze pas ingaat als een arts verklaart dat de betreffende persoon inderdaad in die toestand verkeert dat hij of zij niet zelf zijn belangen kan behartigen.

 

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact op met mij of één van mijn collega’s bij Groenewegen Advocaten & Notarissen in Heerenveen.

 

Henk Leerink, Notaris

 

Kijk voor alle columns van Groenewegen Advocaten en Notarissen op hun eigen OF specialistenforum.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement