Ondernemend Friesland nieuws

‘Wie kiest voor techniek heeft een enorme toekomst’

‘Wie kiest voor techniek heeft een enorme toekomst’

“Misschien moeten we jonge mensen eerst leren programmeren en dan pas frezen. Tot nu toe doen we dat andersom, maar veel jongeren vinden het computerwerk interessanter en willen daarna wel weten hoe we onze producten maken”. Aan het woord is directeur Bert Spijksma van de SMI Groep, gevestigd in Dokkum en Leeuwarden. Bij SMI Maatwerk in Dokkum laat Spijksma – samen met broer Bauke vormt hij de directie – ons de grote fabricagehal zien.

Wiebe van der Veen, aanjager van het Innovatiecluster Metaal vanuit het Kennis- en Innovatiehuis (KEI) in Buitenpost, was hier al eerder. Maar er blijft zoveel om over te praten. Want het KEI is als ‘Haarlemmerolie’ bezig een betere verbinding tussen het onderwijs in de regio en de metaalbedrijven tot stand te brengen. Dat moet uiteindelijk leiden tot meer werkenden in de techniek in Noordoost Fryslân.

 

“We zijn nu bezig met een project Sterk Techniekonderwijs voor het vmbo. Samen met het Dockinga College in Dokkum, het Lauwers College in Kollum, ROC Friese Poort en ondernemers in de regio willen we het techniekonderwijs naar een hoger niveau tillen. Bedrijven zoals SMI stellen zich daarbij open voor het onderwijs, zodat scholieren en docenten kennis kunnen maken met de nieuwste ontwikkelingen in de sector. Aan de andere kant vragen we bedrijven waar zij behoefte aan hebben, zodat het onderwijs daarop kan aansluiten.”

 

Spijksma weet: “De metaalsector is goed vertegenwoordigd in Fryslân. We maken een enorme groei door en er zijn veel extra mensen nodig om alle ontwikkelingen die de nieuwe toepassingen mogelijk maken, op te vangen.” Voor SMI is het dan ook van het grootste belang de jeugd aan zich te binden. “Wij hebben veel mbo- en hbo-stagiaires, velen van hen blijven na hun stage werkzaam als bijvoorbeeld zaterdag- en vakantiekracht. Als zulke toppers na hun opleiding bij ons aan de slag gaan, knijpen wij in onze handjes.”

 

In Dokkum is al de Bouwcampus Noord-Nederland gevestigd, volgens het KEI past daar ook een Metaalcampus bij. “Liever vandaag dan morgen”, bevestigt ook Spijksma. Want in zo’n campus - een gezamenlijke investering vanuit de Regiodeal, het bedrijfsleven en het onderwijs - kunnen scholen en ondernemers samen leren en ontwikkelen. Bijvoorbeeld met een 3D metaalprinter en kunststof printers. Voor kleinere ondernemers is dat bovendien een kans om te werken met nieuwe technieken die een te grote investering zijn voor één bedrijf alleen. “Ook op scholen is het vaak niet mogelijk om de nieuwste machines neer te zetten. Op de campus kunnen praktijklessen worden gegeven die jongeren écht inzicht geven in alle mogelijkheden in de techniek. Ik denk dat we hiermee de tool in handen hebben om het voor hen interessant te maken”, vertelt Van der Veen enthousiast.

 

Bert Spijksma: “De metaalsector maakt een enorme ontwikkeling door en we zien dat de beeldvorming hiermee nog niet in overeenstemming is. Hier valt veel te winnen en de campus is een aansprekende manier om dit te doen. Ons betreft gaan we zo snel mogelijk los met de campus, wij zien daar onze toekomstige medewerkers vandaan komen. In de tussentijd gaan wij bij SMI door met het werven van stagiaires en het selecteren van toppers. Zij gaan een glansrijke toekomst tegemoet.”

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist