Een open mind voor clean technologies

Hanze Development

 

“In Nederland is duurzaamheid een thema, terwijl het in de Scandinavische landen en Duitsland al een vanzelfsprekendheid is”, zegt Roel Swierenga. “Wij springen hier te traag in op de ontwikkelingen die zich in de landen om ons heen manifesteren. Ik zou graag zien dat wij sneller, creatiever worden.”

Het gaat volgens Swierenga om de synergie tussen drie pijlers: water, energie en afval. Als we die drie zaken niet op orde hebben, leidt dat tot knelpunten, stelt hij. “Dat vereist een andere manier van denken en werken. Kijk naar de landen om ons heen. Daar investeren ze gigantisch in nieuwe energiebronnen als wind, zon en biogas. Die economieën wordt sterker en onafhankelijker.”

 

Groene luchthavens

Swierenga weet waar hij het over heeft. Hanze Development is als coördinator onder meer betrokken bij grote projecten op het gebied van ‘clean technologies’, zoals het Europese project Green Sustainable Airports. Daarbij werken kleine en middelgrote luchthavens in Noord-Europa (zoals Groningen Airport Eelde) samen om de zogenoemde CO2 footprint te verkleinen. Experts uit diverse landen komen meerdere keren per jaar bij elkaar om te praten over welke duurzame maatregelen ze kunnen nemen om de milieu-impact te beperken en de luchthavens verder kunnen verduurzamen. Ze discussiëren over de overstap naar elektrische aangedreven voertuigen en het plaatsen van zonnepanelen zonder dat de piloten daar last van hebben. “Er wordt vooral onderling de kennis uitgewisseld”, zegt Swierenga. “Dat is het mooie aan deze klus.”

 

Nieuwe producten

Hanze Development is gespecialiseerd in international business development. Swierenga helpt bedrijven en overheden hun markt te ontwikkelen: van conceptontwikkeling en projectmanagement tot de organisatie van events. Maar begeleidt ook bij het introduceren van nieuwe producten in bestaande markten, bestaande producten in nieuwe markten, nieuwe producten in nieuwe markten en soms het opzetten van een geheel nieuw bedrijf.

Swierenga nam een delegatie uit de gemeente Smallingerland mee naar Zweden voor een bezoek aan enkele duurzaam gerealiseerde wijken en steden die inmiddels volledig selfsupporting zijn. “En een maand geleden zijn we met een groep uit Smallingerland nog in Duitsland geweest bij een gemeente die de transitie van fossiele brandstoffen naar uitsluitend duurzame energiebronnen heeft gemaakt”, aldus Swierenga. “Daar produceren ze inmiddels twee keer meer energie dan ze nodig hebben en zijn in vier jaar tijd exporteur geworden. Als de gemeente of bedrijven hier iets mee willen dan kunnen wij ze daarin begeleiden. Wij spelen in op deze trends en kijken hoe een bedrijf daar zakelijk winst uit kan halen.”

 

Hansa Green Tour

Hanze Development is organisator van de Hansa Green Tour op 13, 14 en 15 juni. Dat is een zakelijk netwerkevenement voor ondernemers en bestuurders om schone en groene technologie te promoten en te leren van ‘best practices’ van groene steden en gemeenten die voorop lopen. De tour begint bij Groningen Airport Eelde en eindigt in Hamburg waar het congres Sustainable City wordt gehouden. “Het gaat om het delen van ontwikkelingen in de markt”, zegt Swierenga. “Voor mij is het hoogtepunt als we terugkeren met een groep geïnspireerde mensen die duurzaam aan de slag willen. Dan is onze missie geslaagd.”

Delen via

Vergelijkbare berichten