Grote valkuilen voor zelfstandige ondernemers in de zorg

Het werken als ZZP’er in de zorg biedt tal van voordelen. Hierbij valt te denken aan flexibele werktijden, het kunnen verlenen van persoonlijke aandacht in de zorg en een hoger inkomen. Daar komt nog bij dat veel opdrachtgevers en bemiddelingsbureaus interesse hebben in deze vorm van dienstverband en dat de vraag naar zelfstandigen groot genoeg is. Naast deze voordelen, krijgen startende ZZP’ers ook te maken met veel   nieuwe dingen, met name op juridisch en administratief gebied. Starters in de zorg hebben duidelijk behoefte aan advies en ondersteuning. Het aantal leden van FNV Zelfstandigen afkomstig uit de zorgsector is in de afgelopen drie maanden met bijna 100 nieuwe leden gestegen; in totaal zijn nu rond de 450 zzp’ers in de zorg lid van FNV Zelfstandigen.
 
“We merken onder meer dat veel zelfstandigen niet goed op de hoogte zijn van de eisen die worden gesteld aan het facturatieproces”, licht Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen, toe. “Een factuur moet bijvoorbeeld bepaalde informatie voor de ondernemer, de klant en de belastingdienst bevatten. Om een goed debiteurenbeheer te voeren, is het tijdig sturen van aanmaningen van groot belang. Een klant die niet op tijd betaalt, kan een ondernemer immers de kop kosten”.  Linde Gonggrijp benadrukt tevens dat tal van ondernemers geen overeenkomsten afsluiten. “Hierdoor zijn er geen duidelijke afspraken met opdrachtgevers, met de nodige nadelen voor de ondernemers. Zoals facturen die nooit betaald zullen worden. Daarnaast mogen overeenkomsten die wel zijn opgesteld niet tot discussie kunnen leiden bij onduidelijkheden of problemen. Andere belangrijke aspecten zijn het voldoen aan de eisen die de Belastingdienst stelt bij de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) en het afsluiten van de juiste verzekeringen”.
 
De trainingen van FNV Zelfstandigen gaan in op de specifieke kenmerken van het zelfstandig ondernemerschap binnen de zorg en de bijbehorende probleemstellingen. Aan de hand van de verstrekte en vooral ook praktische informatie kunnen zelfstandigen de nodige valkuilen vermijden en een succesvol ondernemerschap aangaan. De trainingen vinden in 2009 plaats op dinsdag 6 oktober en donderdag 5 november te Utrecht. FNV Zelfstandigen zal tevens een training organiseren in 2010. Zelfstandig ondernemers uit de zorg kunnen zich inschrijven via bijeenkomsten@fnvzzp.nl. FNV Zelfstandigen werkt momenteel tevens aan een informatieve reader met alle noodzakelijke informatie en tips voor het starten van een eigen onderneming in de zorg. Deze reader zal eind dit jaar beschikbaar zijn.

Delen via

Vergelijkbare berichten