3D printen binnenkort bij Outlet Dokkum

Wat is 3D printen?
3D printen is een bestaande techniek die al meer dan 25 jaar bestaat. Het is een techniek waarbij sprake is van het modelleren van een medium tot een fysiek voorwerp. Een 3D printer brengt digitale driedimensionale data laagsgewijs aan op het te vervaardigen object. Er bestaan verschillende soorten 3D printtechnieken waaronder extrusiemodellering en fotopolymerisatie.

3D in de praktijk
Volgens Jolmer Tilstra, gastspreker namens Evenredig, heeft 3D printen een grote impact op ons dagelijks leven. ‘Nu al is sprake van het digitaal leveren van producten. En dit neemt in de nabije toekomst alleen maar toe door het verfijnen van de 3D printtechnieken’. Omdat 3D printers straks in de huizen van mensen staan, produceren mensen een deel van hun eigen producten zelf of bij lokale bedrijven. Producten zijn nu al verkrijgbaar via 3D marktplaatsen.

3D printen in Dokkum
Outlet Dokkum wil vanuit de winkel graag de 3D wereld laten zien aan het winkelend publiek. Het idee is dat mensen naar Outlet Dokkum kunnen komen om iets wat kapot is en niet meer verkrijgbaar is te laten 3D printen, aldus Joost Willems, docent Detailhandel ROC Friese Poort Dokkum. Studenten ICT kunnen dan aan de slag met 3D scannen, 3D tekenen en 3D printen onder begeleiding van docenten en lokale bedrijven. Bovendien kunnen studenten met 3D technieken de processen van bedrijven ondersteunen.

Delen via

Vergelijkbare berichten