‘Bij Lamb Weston / Meijer trappen we lekker het gaspedaal in’

november 26, 2019

De duur van een voetbalwedstrijd, langer hebben ze in Oosterbierum niet nodig om van een aardappel patat te maken. Een wedstrijd zonder VAR-momenten wel te verstaan. De hypermoderne machines en het harde werk van de medewerkers maken het mogelijk op jaarbasis 550 miljoen porties friet de fabriek uit te laten rollen. Veel gaat volautomatisch, maar dat betekent niet dat de voeten op tafel komen en ze het rustig aan doen. In tegendeel.

Management trainee Gerrald de Vries en project manager Tim de Visser begeleiden in Oosterbierum een traject met als doel een structuur neer te zetten dat leidt tot continue verbeteringen. Niet dat de ontwikkelingen nu stilstaan, maar er is ruimte om het verder te optimaliseren.

Sherlock

De Visser: “We willen verspilling zoveel mogelijk uitsluiten. Het komt onze resultaten ten goede, maar ook vanuit duurzaamheidsoogpunt is het van belang er mee bezig te blijven. Belangrijkste vragen zijn: hoe verrichten we ons werk? Hoe blijven we in controle over de processen? En hoe benutten we onze menselijke capaciteiten optimaal? We hechten er grote waarde aan het samen te doen met onze mensen. Daarom proberen we zoveel mogelijk alle medewerkers 1 op 1 te spreken zodat we kunnen horen wat er speelt en hoe ze erover denken. Als je op deze manier plannen maakt, is er veel meer draagvlak en enthousiasme om het op langere termijn tot een succes te maken.”

“Naast het nu gestarte verbetertraject hebben we ook net nieuwe machines gekregen”, vult De Vries aan. “Een snijdek bijvoorbeeld en ook een nieuwe controlekamer. Deze machines leveren nu veel meer data op die ons kunnen helpen om sneller bij te sturen als dat nodig is. We werken toe naar een proactieve lijnsturing. Zo is ‘Sherlock’ continu aan het onderzoeken of we binnen specificatie blijven en helpt hij ons de andere machines bij te sturen. ‘Sherlock’ is overigens een machine en gezien zijn onderzoeksfunctie leek dit ons wel een passende naam. We hebben een constante stroom aan data die bijdragen aan een constante kwaliteit.”

Energie

“Ik krijg energie van deze ontwikkelingen”, zegt van Damme, plantmanager Oosterbierum. “We trappen bij Lamb Weston/Meijer lekker het gaspedaal in. Ik bijna 55 maar nog steeds gepassioneerd als het gaat om verbeteren binnen het productieproces. Op langere termijn hebben wij, maar ook onze klanten en het milieu, er alleen maar voordeel van.”

Delen via

Vergelijkbare berichten