Gerard van der Duim van Lont: KLUER kleurt buiten de lijntjes…

januari 21, 2021

Het bouwbeleid ter discussie; ligt dat gevoelig in jullie sector? 

Integendeel. Bovendien stel ik het bouwen op zich niet ter discussie, maar geef ik aan dat wij oog moeten hebben voor de ‘problemen’ in de toekomst; iets waar wij nu iets aan kunnen doen in de vorm van gebiedsontwikkeling. Het is niet meer van deze tijd dat er overal recht-toe-recht-aan wijken worden neergezet, waar de toekomstige bewoners niet of nauwelijks invloed op hebben gehad. Een wijk wordt zo een woonfabriek in plaats van een woongemeenschap. Mensen staan op, gaan naar hun werk, komen thuis en trekken de deur achter zich dicht. Er is niets dat ze verbindt. Dat kan anders; dat kan beter.

Door gesprekken met onder andere Bauke Tuinstra van Twa Architecten, Douwe Snoek van het gelijknamige hoveniersbedrijf uit Grou en omgevingspsycholoog Joren van Dijk vielen de puzzelstukjes op zijn plaats. Niet het bouwen van huizen, maar het creëren van duurzame en sociale leefomgevingen moest centraal staan. Leefomgevingen waar het gezonder, langer en gelukkiger leven is!

KLUER in plaats van Kleur?

Omgevingspsychologie is het startpunt voor de KLUER-filosofie, aangevuld met relevante kennis en vakbekwaamheid. De investeerder, opdrachtgever, gemeente, corporatie, ontwerper, architect, bouwer, hovenier en toekomstige bewoners, schuiven aan tafel als een team. Hiermee kleurt Lont ten opzichte van het traditionele bouwen buiten de lijntjes; dus ‘KLUER’ in plaats van ‘Kleur’. Het is een vakgebied overstijgende samenwerking, een integrale samenwerking om leefbare wijken te ontwikkelen en te bouwen. We doen meer dan bouwen, we doen aan gebiedsontwikkeling. KLUER voldoet op heel veel vlakken aan de visie van de provincie en gemeentes om Friesland op de kaart te zetten als gezonde provincie. Provincie Fryslân wil een ‘groeizone’ worden en met KLUER maak je hier een hele goede aanzet mee.

Zijn er al voorbeelden?

Ja, we hebben in Heerenveen één project gedaan, het Smit Breedpad, in opdracht van Accolade en een tweede plan, De Treffe is nog in ontwikkeling en gaat einde dit jaar of begin volgend jaar in de verkoop.  Daarnaast zijn we bezig met de bouw van twee zorgappartementen in Harlingen waarbij KLUER ook een stevige inbreng heeft gehad.

Dus de KLUER-filosofie is rond?

Verre van. Dit is pas het voorportaal. Met KLUER willen we een soort vliegwieleffect creëren. En dat vergt ‘apengeduld’ en doorzettingsvermogen; elke keer weer je verhaal vertellen. Elke keer mensen uit een ander expertiseveld uitnodigen, juist omdat KLUER een smeltkroes van expertises moet worden.

Waar het om gaat is dat er beweging in zit. Het kwartje begint te vallen. Mijn broer is uurwerkmaker en heeft mij wel eens het binnenwerk van een horloge laten zien. Een wirwar van radertjes. ‘Kijk’, zei hij dan, ‘zie je daar dat hele kleine radartje, de kleinste in het hele klokje? Maar toch zie je, als ik daaraan draai, dat de grote wijzer in beweging komt’. Zo beschouw ik KLUER ook. Met hele kleine stapjes steeds verder richting ideaalbeeld aan de horizon.

De KLUER-filosofie is gebouwd op een fundatie van zes pijlers:

  1. Sociale ontmoetingen – Contact leidt tot meer vertrouwen, meer saamhorigheid en meer hulp over en weer. Door goed na te denken over de plaatsing van voordeuren, entrees, bankjes en (lage) heggen en muren, vergroten we de kans op natuurlijke sociale ontmoetingen in een KLUER-buurt.
  1. Invloed – De toekomstige bewoners worden betrokken bij de inrichting van hun leefomgeving en worden er gevoelsmatig deels eigenaar van; dus grotere betrokkenheid.
  1. Vergroening – In een KLUER-plan zit altijd groen (en blauw). Groen vermindert stress, water draagt bij aan innerlijke rust en mentale gezondheid. Door te vergroenen beperken we de gevolgen van klimaatverandering: de omgeving wordt gekoeld, water opgevangen en de biodiversiteit versterkt.
  1. Ontspanning – Bijkomen van een drukke werkdag, een wandeling maken door een groene omgeving, even op een bankje zitten, of juist de stress eruit zweten in een work-out. Hoe meer verschillende activiteiten op een plein mogelijk zijn, hoe meer uiteenlopende soorten mensen het bezoeken.
  1. Beweging – De mens is gemaakt om te bewegen, maar in wijken met alleen een woonfunctie wordt weinig bewogen. KLUER balanceert wonen en ontspanning op een laagdrempelige manier door bijvoorbeeld ‘beweegroutes’ aan te leggen met wandelpaden en sportvelden.
  1. Differentiatie – KLUER streeft naar een verscheidenheid van mensen, natuur en stenen. Een variatie van groen in steden houdt de omgeving koeler en biedt schaduw aan mensen die op zonnige dagen naar buiten gaan. En ondersteunt bovendien de biodiversiteit.

 

 

Meer informatie over KLUER is te vinden op: www.KLUER.nl

Delen via

Vergelijkbare berichten