Als ondernemer denk je vooral aan je bedrijf. Logisch, maar vergeet jezelf niet. Michel Willebrands en André de Vries van Rabobank zien dagelijks hoe zakelijk en privévermogen elkaar raken. “Begin vijf tot zeven jaar van tevoren met nadenken over de toekomst van het bedrijf.”
Het kantoor in Drachten ademt zakelijkheid. Toch gaat het gesprek met Michel Willebrands, directeur Private Banking, en André de Vries, directeur Grootzakelijk bij Rabobank, vooral over de mens achter de onderneming. “Elke directeur-grootaandeelhouder is ook een privépersoon”, opent De Vries het gesprek. “En juist die overlap tussen zakelijk en privé, daar ligt onze kracht.”
Vermogen opbouwen in drie fases
Willebrands knikt instemmend. “We zien ondernemers door verschillende fases gaan. Eerst de opbouwfase, waarin alles draait om het bedrijf. Dan de consolidatiefase, waarin privévermogen en zakelijk vermogen gescheiden moeten worden. En uiteindelijk de overdracht naar kinderen of verkoop.” In elke fase is andere begeleiding nodig, weet hij uit ervaring.
De samenwerking tussen de zakelijke en private banking tak van Rabobank blijkt daarbij goud waard. “Als ik bij een zakelijke klant zit en merk dat er zaken spelen rond vermogensplanning of opvolging, dan is het doodzonde als je daar niks mee kunt”, aldus De Vries. “Wij schuiven dan een private banker naar voren die meedenkt.”
Begin op tijd met nadenken
Het belangrijkste advies dat beide heren willen meegeven: start vroeg met nadenken over de toekomst. “Wanneer je denkt aan bedrijfsbeëindiging, opvolging of verkoop, begin dan echt vijf tot zeven jaar van tevoren”, benadrukt Willebrands. “Wacht niet tot twee jaar ervoor. Je bedrijf moet voorbereid zijn op een goede opvolger, intern of extern.”
Die voorbereiding gaat verder dan alleen het bedrijf. “We maken een complete vermogensplanning over die periode. Wat is een reële verkoopprijs? Wat heb je nodig om zelf nog lekker te kunnen leven? Vooral bij overdracht binnen de familie speelt dat. De kinderen moeten door met het bedrijf, maar de ouders hebben ook nog een leven voor zich.”
Fiscale puzzels en praktische oplossingen
De belastingwetgeving verandert constant. Box 3, vermogensopbouw in de bv of privé, het zijn vraagstukken waar ondernemers mee worstelen. “We hebben meerdere keren per jaar contact met onze private banking klanten”, vertelt Willebrands. “We kijken dan: sta je nog op de goede route? Voldoet alles nog aan wat we hebben afgesproken?”
Maar het gaat verder dan alleen belasting. Rabobank biedt als voorbeeld via het platform Money Meets Ideas ondernemers de mogelijkheid te participeren in startups. “Succesvolle ondernemers brengen niet alleen geld in, maar ook kennis en kunde”, legt Willebrands uit.
“Speciaal voor kinderen van Private Banking relaties, in de leeftijd van 18 tot 30 jaar, zijn de Rabo masterclasses Omgaan met Vermogen ontwikkeld. In deze masterclasses gaan we in op gebeurtenissen, mogelijkheden en uitdagingen die met een toekomstig vermogen gepaard gaan. Met als doel dat de deelnemers, nu en later, zelfstandig keuzes kunnen maken bij vermogensvraagstukken.”
“Naast het opdoen van kennis is het delen van ervaringen met gelijkgestemde leeftijdsgenoten een belangrijk aspect van dit programma. Gedurende de periode van de masterclasses bouwen de deelnemers waardevolle onderlinge banden op, voor nu en in de toekomst.”
Waarom alles onder één dak?
De kracht zit hem in het overzicht, stellen beide directeuren. “Bij ingrijpende gebeurtenissen zoals echtscheiding, overlijden of arbeidsongeschiktheid wil je er als bank zijn”, zegt De Vries. “Dan is het heel goed dat we zowel de zakelijke als de privékant kennen. We kunnen direct inschatten wat de impact is op beide vlakken.”
Willebrands vult aan: “We hebben een grote waardering voor het ondernemerschap en de bedrijven in Friesland. We stimuleren niet tot verkoop, maar als de wens er is, moeten we daar goed invulling aan geven. Onze provincie heeft prachtige bedrijven die door moeten gaan, in families of bij andere ondernemers.”