Het gaat erom dat mensen met plezier blijven werken!

december 16, 2015

De  regels zijn inmiddels zo ingewikkeld dat er een florerende markt is waar mensen goed geld verdienen door bedrijven te helpen om goed met die regels om te gaan en hoge kosten te voorkomen. Natuurlijk gun ik die ondernemers een hele goede boterham maar volgens mij span je daarmee het paard achter de wagen!

Immers, als je in staat bent om mensen gezond te houden in hun werk worden ze niet ziek, heb je dus ook niets met die wetgeving te maken en heb je dus ook die kosten niet. Als je er voor zorgt dat mensen gemotiveerd zijn en goed opgeleid zijn ze gemakkelijker en sneller in te zetten in ander werk. Dat maakt het voor jou als ondernemer gemakkelijker als je afscheid moet nemen van een medewerker. Het maakt het voor de medewerker op dat moment ook een stuk gemakkelijker om ergens anders aan de slag te gaan. Het gaat er dus om dat mensen die werken in een bedrijf duurzaam inzetbaar zijn.

Op het moment dat ik zo’n modekreet neerschrijf realiseer ik me dat dit mij onrustig maakt. Ik denk dan bij mezelf: “Mooie woorden, maar wat is dat dan? Maak dat maar eens concreet!”. Volgens mij gaat het bij duurzaam inzetbare mensen over de volgende kenmerken:

  1. Mensen met een gezonde leefstijl, voldoende beweging en gezonde voeding.
  2. Mensen die Kennis en Vaardigheden op peil houden zodat staat waarde bijven toevoegen aan het bedrijf waar ze werken en aan hun omgeving.
  3. Mensen die betrokken zijn maar ook ambitieus, mensen die investeren in persoonlijke groei.

Het is duidelijk dat je als ondernemer natuurlijk daar nooit alleen verantwoordelijk voor kunt zijn. Het moet een gedeelde verantwoordelijkheid zijn voor de ondernemer en voor de mensen die voor hem werken. Het is de verantwoordelijkheid van de ondernemer om zijn mensen te stimuleren en faciliteiten te bieden om aan die genoemde zaken te werken.

Het is de verantwoordelijkheid van de medewerker om die faciliteiten te gebruiken en aan de slag te gaan met zijn of haar leefstijl en het ontwikkelen van nieuwe kennis en vaardigheden.

Samen verantwoordelijk zijn betekent ook dat je het er regelmatig met elkaar over hebt. Samen kijkt waar dingen beter kunnen en elkaar stimuleert om het nog beter te doen. Dat je ook samen constateert als het niet goed gaat en afspreekt hoe je dat verbetert.

Wat kost dat?

Natuurlijk kost duurzame inzetbaarheid geld. Een sport en leefstijl programma in je bedrijf aanbieden aan je mensen. Mensen helpen om opleidingen te volgen. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Het loont de moeite om daar eens goed naar te kijken en met experts op dit gebied te onderzoeken wat de beste aanpak is en of er goedkope alternatieven zijn.

Geld uitgeven aan duurzame inzetbaarheid is investeren in mensen. Die investering betaalt zichzelf terug door een hogere productiviteit, minder ziekteverzuim en loyaliteit. Dat vertaalt zich in  lagere kosten voor langdurig ziekteverzuim of zelfs arbeidsongeschiktheid.

Rob Cuperus is ondernemer en woont in Drachten. Als ondernemer werkt hij in verschillende rollen, als Opportunity Maker brengt hij bedrijven en mensen bij elkaar om kansen te benutten. Als coach begeleid hij ondernemers en bedrijven om kennis beter te benutten en prestaties te verbeteren. Als ICT adviseur helpt hij bedrijven om ICT beter af te stemmen op producten en processen.

Foto: Wendy van der Veer

Delen via

Vergelijkbare berichten