Meer dan 1.200 leden van Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland hebben hun maatschappelijke voorkeuren kenbaar gemaakt. Voor Rabobank zijn de uitkomsten van de klanten richtinggevend in beleid, maar ook van belang voor de toekenning van subsidiegeld uit het Coöperatiefonds. De dorpen, bedrijven en ook onderwijsinstellingen zijn nu aan zet voor actie, de bank helpt bij nieuwe initiatieven en projecten.
,,We willen een maatschappelijke bank zijn en daarover echt in gesprek met onze leden. Het gaat dan niet alleen om welvaart, maar ook om welzijn’’, zegt directievoorzitter Rients Schuddebeurs van Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland. Dus nodigde de bank de achterban uit voor een diner in ijsstadion Thialf. De respons was groot. Binnen enkele dagen waren in het nieuwe jaar acht bijeenkomsten voor Samen aan Tafel volgeboekt.
,,Het doel is om op iets op gang te brengen. Het gesprek begint bij ons aan tafel en krijgt thuis of in eigen dorp een vervolg. Zo komt er een streekagenda vol met projecten’’, licht Schuddebeurs toe. Zijn bank pompt hiervoor ieder jaar 750.000 euro uit de winst in de eigen regio.
Onder het genoegen van de gerechten die topkok Jan Smink voorschotelde, komen aan tafel al snel de discussies los. Aan de hand van kaartjes is er enige
structuur, maar toch zijn de uitkomsten heel verschillend. Aan de ene tafel komt versterking van de middenstand in dorpen bovenaan te staan, andere tafels kiezen voor ondersteuning van het verenigingsleven of voor stimulering van innovatie bij onderwijs en bedrijven.
Vanuit Grou, Gorredijk en Gersloot zijn ze gekomen om gast aan tafel te zijn en vooral om mee te denken. Tijdens deze kleine dorpentoppen staat de plattelandsproblematiek met krimp, vergrijzing en ontgroening hoog op de agenda. Maar het meest wordt gesproken over de noodzaak van goede gezondheidszorg, ouderenzorg en gezonde voeding.
Gastspreker Jacques Dekker hamert tussen de gangen door op het belang van vers en gezond eten. Hij is strategisch adviseur van Diverzio, de stichting die ijvert voor gezond voedsel en daarvoor ook samenwerkt met verschillende zorginstellingen in Fryslân. Een ieder laat zich de opgediende kalfswang als hoofdgerecht bijzonder smaken, maar schrikt van de cijfers van Dekker. De voedselverspilling in zorginstellingen kost jaarlijks 200 miljoen euro. Maar liefst 2 miljard kilogram voedsel gaat in Nederland verloren. Zijn conclusie: ,,Er zal iets moeten gebeuren, anders komt het niet goed met deze aarde.’’
Het voedselrecept voor de toekomst is volgens Dekker: ,,Duurzaam, vers en uit eigen regio.’’ Een door Rabobank ondersteund project als Streekboer is daarvan een mooi voorbeeld. Het in Nieuwehorne door enkele jonge ondernemers begonnen initiatief biedt een nieuwe distributie van vers voedsel van boeren uit eigen regio. ,,Zo houden de boeren ons gezond.’