NEF-werknemers: midden in de samenleving

juli 17, 2017

Directeur Tjitte de Vries: ”Op 1 januari 2015 is de Participatiewet (PW) van start gegaan. Deze wet is in de plaats gekomen van de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). Mensen die al bij ons werkten of via ons gedetacheerd waren, hebben daar weinig van gemerkt. Maar vanaf 2015 komen nieuwe mensen bij ons binnen via de Participatiewet. Dat kunnen mensen zijn met een lichamelijke of geestelijke beperking, ofwel aangeboren ofwel later ontstaan door bijvoorbeeld een ongeluk. NEF re-integreert ook zeer succesvol mensen zonder handicap vanuit de bijstand.”

Bijna de helft gedetacheerd
De Vries benadrukt dit omdat veel van ‘zijn’ mensen ontzettend goed kunnen werken, in tegenstelling tot het beeld dat sommige mensen hebben van ‘de sociale werkplaats’.

”Maar liefst 48% van onze werknemers werkt gedetacheerd bij één van de bedrijven waarmee we samenwerken. Dit zijn bedrijven uit de regio die actief zijn in zeer verschillende branches, van de metaalsector en houtbewerking tot de groenvoorziening, confectiewerk en schoonmaak.”

Vinger aan de pols
NEF werkt goed samen met de deelnemende gemeenten en regionale ondernemers. ”Wij zitten bijna 10% boven het landelijk detacheringsgemiddelde door sociale werkbedrijven, en dat in een regio waar de werkgelegenheid niet groot is. Wij zijn de ondernemers die personeel van ons aan het werk hebben, heel dankbaar.”

De Vries legt uit dat NEF-werknemers die gedetacheerd worden, vaak een subsidie meekrijgen, waardoor het voor ondernemers aantrekkelijk wordt hen aan het werk te hebben. “Bovendien houden we de vinger aan de pols en kijken we regelmatig of de samenwerking nog naar wens verloopt.”

Trots op zichzelf
De NEF-directeur praat vol enthousiasme over ‘zijn’ werknemers. ”Je ziét ze gewoon groeien als ze een uniform van het bedrijf aantrekken waar ze aan het werk gaan. Het gaat vaak om mensen die anders thuis zouden zitten en dan niet volwaardig deelnemen aan de maatschappij. Ik kan me voorstellen dat je daar heel ongelukkig van wordt. Ik vind het prachtig om te zien dat mensen weer trots op zichzelf worden.”

Volop meedoen
Maar ook bij NEF zelf wordt mooi werk verricht. ”In Kollum zit onder andere ons grafisch bedrijf en dat heeft onder andere luxe folder voor Sense of Place gedrukt, voor Leeuwarden-Fryslân 2018. Het handelsmerk van Sense of Place is: iedereen doet mee. Wij doen ook volop mee, wij gaan voor een inclusieve arbeidsmarkt. Het kan ons allemaal overkomen: een ongeluk krijgen waardoor je lichamelijk of geestelijk niet meer de oude bent. Dan wil je ook geholpen worden en zoveel mogelijk mee kunnen draaien. Mensen gedijen beter als ze mee mogen doen, als ze daar de kans voor krijgen.”

Delen via

Vergelijkbare berichten