John van den Heuvel en Rickey Gevers delen hun ervaringen met Rabobank Sneek-ZWF

april 24, 2018

“Met onze naïviteit maken we het cybercriminelen makkelijk”, stelt John van den Heuvel: “Het is bijzonder dat mensen bij het zien van een zeer aantrekkelijk aanbod in een webwinkel alle remmen loslaten, tot ‘aanschaf’ overgaan en ten prooi vallen aan oplichting. In het algemeen geldt: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat ook.”


Internationaal speelveld
Van den Heuvel kwam destijds de webshopoplichter Robert Jan van der Zwaan op het spoor en trof hem in Venezuela: “ Hij was totaal open over zijn activiteiten, hij gaf me gewoon hoorcollege. Wij konden hem toch niks maken, want Venezuela heeft geen uitleveringsverdrag met Nederland. Dat is een lastig punt, de cybercrime wordt bedacht in land a, uitgevoerd in land b en de criminele winsten worden opgestreken in land c. Dit internationale speelveld maakt het lastig om af te rekenen met deze criminelen.”


‘Password’
We zijn naïef en gemakzuchtig in het bedenken van onze wachtwoorden en daarmee maken we het cybercriminelen makkelijk. Zo blijken ‘password’ (ook Barack Obama gebruikte het ooit als wachtwoord) en ‘12345’ tot de meest gekozen wachtwoorden te behoren.

Cybersecurity expert en hacker Rickey Gevers stelt dat het hacken van het systeem mede hierdoor relatief eenvoudig is: ”Met onze gemakzucht geven we tal van ‘lekken’ prijs. Die gemakzucht is ons eigen. Hoe we ook werken aan ‘awareness’, mensen zullen op linkjes blijven klikken.”


Digitale sporen

Aan de andere kant is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, een DDOS-aanval relatief eenvoudig op te sporen. Gevers: “Ook een cybercrimineel laat zijn digitale sporen achter. Een DDOS-aanval kan daardoor binnen een paar dagen worden afgewend. Het is dus allemaal minder dramatisch dan het lijkt.”

Delen via

Vergelijkbare berichten