Veel starters kiezen ervoor om in hun eentje in het nieuwe bedrijf te werken. Negen van de tien starters zijn zelfstandige zonder personeel. In 9% van de startende ondernemingen zijn twee mensen actief. De economische impact van het grote aantal starters is daardoor relatief beperkt.
Vooral in trek bij starters zijn branches met een lage drempel. Voorbeelden zijn webwinkels (162 starters) en organisatie-adviseurs (139). Op de derde plaats volgen de starters in de bouw (89). Die hoge klassering lijkt op het eerste gezicht vreemd, want in de bouw gaat het de laatste tijd slecht. Veel bouwvakkers die bij grotere bedrijven hun baan hebben verloren, kiezen voor een zelfstandig bestaan in dezelfde sector.
De branches met veel starters staan ook bij de opheffingen in de kop van het klassement. Het geeft aan dat veel beginnende ondernemers gemakkelijk weer stoppen als de resultaten tegenvallen of een baan in loondienst meer perspectief biedt. Vroeger was de keuze voor het ondernemerschap vaak een beslissing voor het leven. Tegenwoordig stapt men er gemakkelijker weer uit. In het Noorden werden dit jaar tot en met september 5850 bedrijven beëindigd (Groningen 2000, Friesland 2100, Drenthe 1750).
De Startersdag van aanstaande zaterdag is bedoeld om belangstellenden in de vorm van workshops te informeren over het opzetten van een onderneming: wat komt daar organisatorisch, financieel en juridisch bij kijken. Op een informatiemarkt kunnen de bezoekers in contact treden met banken, accountants, de Belastingdienst en andere adviseurs. De Startersdag is een landelijk evenement van de Kamers van Koophandel. In Noord-Nederland kan men de Startersdag bezoeken in het Friesland College in Leeuwarden en in Martiniplaza in Groningen van 10.00 uur tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie staat op www.kvk.nl/startersdagnoord