Acquaint uit Leeuwarden hoogst genoteerde Friese bedrijf in KVK Innovatie Top 100 

Acquaint uit Leeuwarden heeft de 30e plaats veroverd met een flexibele inspectietool en is daarmee het hoogst genoteerde mkb-bedrijf uit Friesland. KVK publiceert jaarlijks deze ranglijst met 100 concrete innovaties van het midden- en kleinbedrijf.

In Nederland liggen er honderdduizenden kilometers aan drinkwaterleidingen die miljoenen liters water vervoeren. Ze liggen verstopt onder de grond waardoor de conditie hiervan lastig te bepalen is. De flexibele inspectie tool, Aquabrella van Acquaint, stelt drinkwaterbedrijven in staat om belangrijke inzichten te krijgen in de conditie van hun leidingen. Met deze innovatieve draadloze inspectie vergroot Acquaint het bereik van 1 kilometer met de traditionele visuele camera inspectie naar een bereik van ruim 20 kilometer. Goed voor een 30e plaats in de KVK Innovatie Top 100.

Ingeklapte paraplu

De Aquabrella lijkt op een paraplu. In de leiding klapt de paraplu uit om zo met de stroming van het water mee te varen naar het eindpunt. Onderweg verzamelt de Aquabrella veel data. De tool meet o.a. de wanddikte, verzakkingen en deformaties, en brengt de ligging van de leiding in beeld. Met ultrasone geluidsgolven en magnetische velden bepaalt het systeem heel nauwkeurig de conditie van de leiding.

Mijlpaal

De 1ste ultralange succesvolle inspectie met de Aquabrella is een feit. In opdracht van Dunea inspecteerde Acquaint, in samenwerking met GMB, de 40km lange transportleiding van Bergambacht naar de duinen in Scheveningen. Deze leiding transporteert voorgezuiverd rivierwater om later gezuiverd te worden voor drinkwater.

Vergelijkbare berichten