Altijd scherp zijn

Jan Wijnstra opereerde in het noorden al dertig jaar als vertegenwoordiger voor het huidige moederbedrijf in Papendrecht. “We importeren landbouwmachines uit Italië, Denemarken en Duitsland. Het noorden is voor SIM Holland een belangrijk afzetgebied. Ik stond eigenlijk op het punt om te stoppen en met pensioen te gaan, maar ik wilde niet weg voor ik een goede opvolger had gevonden.” Maar toen bleek zoon Erik-Jan samen met Marcel en Karel Stinstra (zie kader, red.) geïnteresseerd om te participeren in SIM Holland. Zo ontstond SIM Holland Noord. Erik-Jan: “Zelf was ik al actief met het importeren van compacte hoogwerkers, klimmaterialen en montageliften onder de naam Eran en Faraone. Die poot hebben wij kunnen integreren binnen SIM Holland Noord.” Vervolgens voegde vertegenwoordiger Roelof Terluin zich bij SIM Holland Noord. Jan Wijnstra: “Roelof heeft niet alleen de technische achtergrond, hij spreekt ook de taal van zowel de boeren als de dealers. En dat is goud waard.

Samen met de technische kennis en ervaringen van de Binnendienst en Management vanuit Sim Holland Papendrecht is dit een ideale combinatie.”

 

Compact

Veelzijdig en breed georiënteerd, zo kun je SIM Holland Noord wel noemen. Het bedrijf levert landbouwmachines met de focus op mest en water. Denk hierbij aan Doda mestscheiders en pompen onder meer voor sleepslangsystemen. Aan Reck mixers onder meer voor Biogas, langunes, silo´s en slalomsystemen. Aan Reck kuilverdelers voor het verdelen van gras op de kuilbult. En aan Caprari pompen voor de beregeningsinstallaties en waterpompen in alle soorten en maten. Jan Wijnstra: “Dat kunnen kleine pompen zijn om een kelder leeg te pompen, maar ook hele grote om ondergelopen land watervrij te maken. Dergelijke pompen leveren we onder meer aan het waterschap.” Daarnaast levert SIM noodstroomaggregaten voor bijvoorbeeld kippen of varkensstallen, industrie en de grotere melkveebedrijven. Met de compacte Eran en Faraone hoogwerkers en klimmaterieel bespeelt SIM een ander marktsegment. Erik-Jan Wijnstra: ”Binnen Nederland en België leveren we aan industrie, dealers en groothandels, maar ook aan zorginstellingen, theaters, grote bedrijven, ziekenhuizen en hotelketens. Veilig werken wordt steeds meer een issue. Wanneer je een lamp op wil hangen moet je daar op ieder moment op een veilige manier bij kunnen. De veiligheidseisen worden steeds strenger. Wij bieden voor elke situatie een passende oplossing.” De compacte hoogwerkers zijn momenteel erg populair: “Ze zijn mobiel, handzaam en compact, ze passen bijvoorbeeld in een lift.”

 

Vooruitlopen

Scherp zijn, een neus hebben voor innovatie, de markt volgen. Daar ligt de kracht van SIM Holland Noord. Illustratief daarvoor zijn de prestaties op het gebied van de Doda mestscheiders. Jan Wijnstra: “Daarin hebben wij inderdaad naam gemaakt. Zo stonden we destijds aan de wieg van de zogenaamde slalommixsystemen. Nu is het gangbaar en vinden we dat gewoon maar toen was het heel innovatief.” Momenteel stappen veel boeren over van diepstrooiboxen naar de zogenaamde green bedding. Green bedding bestaat uit gedroogde mest, dat blijkt een ideaal ligbed voor de koe. Het leidt tot minder ziektes en een hogere productiviteit. Meer koecomfort dus en, door de hoge prijs van zaagsel, ook nog een stuk goedkoper. En ook op die trend wist SIM Holland Noord feilloos in te spelen. Jan Wijnstra: “Toen we die trend aan zagen komen zijn we met onze Italiaanse fabrikant Doda om de tafel gaan zitten. Het mestscheidingssysteem bestond al. Maar om drogere mest te creëren voor green bedding moest de machine krachtiger worden. Dat is bijzonder goed geslaagd. Met als gevolg dat we weer vooruitliepen in de markt.”

 

 

Praktijk

Wil je die voorsprong behouden, dan moet je je laten voeden door de praktijk, aldus het drietal. Erik-Jan Wijnstra: “Wij verkopen weliswaar direct aan de dealers, maar zitten geregeld bij de boer aan tafel. Zo worden we, bij de bouw van een nieuwe stal, vaak betrokken bij het maken van het kelderplan waarbinnen het mestscheidings- en mixsysteem gerealiseerd moet worden. En dat is maatwerk, elk agrarisch bedrijf vraagt om een eigen oplossing.” Om de theorie kracht bij te zetten maakt SIM Noord gebruik van een mobiele mestscheider. Roelof Terluin: “Het gaat om een behoorlijke investering, een boer moet met eigen ogen kunnen zien hoe een machine werkt en presteert.” Voor wie een investering in een mestscheider op dit moment niet past, is lease een goede optie: “De leasekosten zijn per maand altijd nog een stuk lager lager dan die van de maandelijkse inkoop van zaagsel.”

 

 

Efficiënt, weinig overhead

SIM Noord is in hetzelfde pand als Stinstra. Dat is geen toeval. Stinstra is gespecialiseerd in montage van gevelbekleding, kunststof, aluminium én houten kozijnen, deuren en ramen. Samen met Marcel en Karel Stinstra is Erik-Jan Wijnstra eigenaar: “De bedrijven zelf staan volledig los van elkaar. Doordat we gevestigd zijn in hetzelfde gebouw kunnen we enorm efficiënt werken met weinig overhead.”

 

 

Delen via

Vergelijkbare berichten