Arbeidsmarkt in Friesland: zo toekomstbestendig is jouw baan

In Friesland is de krapte op de arbeidsmarkt niet altijd even voelbaar. Zo is er binnen de provincie meer dan voldoende werk voor verpleegkundigen, terwijl andere banen (mede) door digitalisatie juist langzaam verdwijnen. Receptionistes, administratief medewerkers en secretaresses zijn voorbeelden van beroepen die er anno 2023 juist slecht voor staan. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank. 

Voor 100 verschillende beroepen bracht Nationale Vacaturebank de huidige én toekomstige positie op de arbeidsmarkt in kaart op basis van data van het UWV, het CBS, Oxford University en Nationale Vacaturebank zelf. 

In Friesland zijn er gemiddeld 5,1 geïnteresseerden per vacature. Landelijk is dit 2,8. In Friesland is er voor sollicitanten daarom meer concurrentie dan elders in het land, al zijn er wel grote verschillen per beroep.

Risicobanen: geen tekort, juist overschot aan medewerkers

Hieronder voorbeelden van beroepen waarmee het slecht gesteld staat. Er is een hoge kans op automatisering en er zijn veel geïnteresseerden waardoor het momenteel lastig is om zo’n baan te krijgen. Dit is hoe het er in Friesland voor staat met deze vacatures:

  • Office assistant (368 geïnteresseerden / geen vacatures)
  • Data entry medewerker (128 geïnteresseerden / geen vacatures)
  • Receptionist (72 geïnteresseerden per vacature)
  • Financieel-administratief medewerker (40 geïnteresseerden per vacature)
  • Secretaresse (25 geïnteresseerden per vacature)

Met deze banen zit je nu (en in de toekomst) wel goed

Niet iedereen hoeft zich direct zorgen te maken over digitalisering, veel beroepen blijven mensenwerk. Zo is verpleegkundige een baan met een lage kans op automatisering en een hoge kans op werk. In Friesland zijn er er zelfs minder dan 1 geïnteresseerde kandidaten per verpleegkundige-vacature.

Vergelijkbare berichten