Afwachten heeft geen zin

ASN Installaties stond tot voor niet al te lange tijd geleden bekend als Aardgas Service Noord, maar die naam dekt inmiddels de lading niet meer. Aan het roer staat Corinna Scharringhausen, die sinds vier jaar op deze positie zit. Opgegroeid in Duitsland, maar dankzij de liefde terecht gekomen in Friesland. Een betere plek had ze niet kunnen vinden. “Toen ik in 2001 in Friesland kwam, was duurzaamheid nog niet zo’n groot item”, vertelt ze. “Nederland heeft sowieso niet een hele goede naam op dat gebied en Friesland loopt weliswaar vooraan, maar het kan altijd beter. Ik denk graag na over hoe we duurzaamheid kunnen bevorderen en ik ben blij dat ik er een rol in kan spelen.”

Trynergie
Een van de manieren waarop ASN Installaties die rol op zich neemt, is door hun betrokkenheid bij Trynergie, een kleine, lokale energiecoöperatie in Trynwâlden ASN biedt de mogelijkheid om zonnepanelen te kopen. “Onafhankelijk van de grote energieleveranciers”, stelt Scharringhausen. “Dat is volgens mij de toekomst. Je ziet het wel meer in Friesland, ook Ús Koöperaasje is zo’n voorbeeld. Duurzame energie, decentraal opgewekt en geregeld door de bewoners zelf. Het is prachtig om te doen, want je geeft echt wat terug aan een dorp en het zorgt voor een enorme cohesie. Bewoners willen af van de grote bedrijven en de winst die er gemaakt wordt met het opwekken van duurzame energie, wordt weer terug in het dorp gestoken.”

ECODon
ASN Installaties werkt ook nauw samen met ECODon, een coöperatie die in Dongeradeel met vergelijkbare projecten bezig is. “ECODon dacht al langer na over wat ze konden doen”, vertelt Scharringhausen. “We hebben alle stappen doorgelopen. Dat begint bij het opstarten van een coöperatie, tot het uitzoeken welke daken geschikt zijn om zo veel zonnepanelen te dragen. Inmiddels zijn we zover dat er 1.700 panelen komen, die 150 gezinnen van energie kunnen voorzien. Met de financiering zo goed als geregeld, zijn we nu zo ver dat we aan het einde van het jaar tot realisatie over kunnen gaan. De mensen uit Dongeradeel kunnen zich aansluiten en de winst die er gemaakt wordt, zorgt ervoor dat er steeds meer van dit soort projecten kunnen komen.”

Kenniscentrum
Nu deze ‘eigen’ coöperaties steeds meer de kop op steken, hoopt Scharringhausen dat Friesland een grote rol krijgt in de levering van duurzame energie. “Friesland zou eigenlijk ook een kenniscentrum moeten worden voor energie. Dat is het al op het gebied met water, kijk maar naar Wetsus in Leeuwarden, maar dat kan het ook worden voor duurzame energie. Het zorgt voor meer werkgelegenheid, meer know-how en het is ook goed voor de status van de provincie. En dat het nu zo snel gaat, is de kracht van de mensen en de bedrijven zelf. Het komt van onderaf. Niet van boven.”

Zoals Scharringhausen eerder al zei: wachten op een initiatief van de overheid is niet altijd de juiste manier. Zelf het heft in handen nemen en ervoor zorgen dat diezelfde overheid enthousiast wordt en het gaat faciliteren. Dat brengt succes.

Delen via

Vergelijkbare berichten