ate van der meer
Ate van der Meer Snakeware Internet en Marketing specialist

Ate van der Meer is Marketing specialist en medeoprichter van Snakeware, een technologie en web ontwikkelingsbedrijf met kantoren in Sneek, Amsterdam, Riga en New York. Ate denkt graag outside the box om creatieve oplossingen mogelijk te maken en is een zeer ervaren internet strateeg en communicatiespecialist, innovator en marketeer. Ate zijn bevindingen leest u met vaste regelmaat in OF magazine. Wilt u ook de andere columns van Ate lezen? Kijk dan op zijn eigen OF's specialisten forum.

Kwatrijnen, goud winnen, verliezen en een koning uit Friesland

Aan het begin van de tweede grote Ronde
zal een Man zonder Land vliegen zonder Vleugels
Met een gelukkige Meester in zijn Hand
Legt hij de Lat hoger en vindt onbetaalbaar Goud

Dit kwatrijn kun je maar op één manier interpreteren: een Man zonder land vindt Goud. Met andere woorden 4,5 eeuw geleden was er al een man die de gouden medaille van onze Epke Zonderland in zijn boeken wist op te tekenen.
 
Advies aan een ieder is dan ook om snel in de geschiedenisboeken te duiken en hier je voordeel mee te doen. Want in al die oude data kom je dus een schat aan waardevolle informatie tegen waar je als persoon je voordeel mee kunt doen.
 
O, u wilt een recenter voorbeeld? Iets met technologie misschien. Heb ik voor u paraat en van dichtbij meegemaakt. In 1999, Snakeware bestond toen 4 jaar, was iedereen in Nederland en ver daarbuiten in de ban van de opkomst van het internet, verpersoonlijkt door mevrouw Nina Brink en ‘haar’ World Online. Op vrijdag 17 maart 2000 vond de beursgang plaats. Geholpen door een enorme reclamecampagne en veel media-aandacht, verdrongen beleggers zich rondom het nieuwe aandeel. Het aandeel World Online noteerde een koers van €43, waarmee de totale waarde van World Online € 12 miljard was. Al na enkele dagen regende het klachten en vlogen de verkooporders de beurshandelaren om de oren waardoor de koers in rap tempo daalde tot kritische waarden waarna Tiscali het gehele bedrijf voor een fractie van de eerder genoemde 12 miljard overnam en van de beurs haalde. Wat ben ik blij dat wij toen niet in staat waren om mee te doen aan de internethype.
 
Dat was 12 jaar geleden. Nu is alles anders, toch? Nee hoor! Analoog aan het vorige voorbeeld speelt zich sinds enkele maanden eenzelfde voorval af: het aandeel Facebook werd voor 38 dollar naar de beurs gebracht, maar wist niet te spetteren. Dat was een teleurstelling voor veel beleggers die op een sterke koerssprong hadden gerekend. Facebook kreeg een notering aan de Nasdaq. De opening werd ingeluid door Facebook-oprichter en topman Mark Zuckerberg. De totale waarde van de Amerikaanse socialenetwerksite bedroeg bij de beursgang meer dan 100 miljard dollar en er werd ruim 16 miljard dollar opgehaald. Het was de grootste beursgang van een internetbedrijf ooit. Net als bij World Online was hier na enkele dagen al rook en begon het te piepen en kraken op de Nasdaq. Binnen enkele maanden heeft het aandeel een duikeling gemaakt van de 38 dollar naar, op het moment van schrijven midden augustus 2012, 20 dollar en ik vraag mij oprecht af of Facebook in zijn huidige vorm nog zal bestaan op het moment van verschijnen van deze column in de OF.
 
Wat valt hier dan op?
 
Het winnen, verdienen of verliezen van goud staat in de geschiedenis beschreven. In de jaren negentig hadden wij het over miljoenen. Anno nu, slechts 10 jaar later, over miljarden. En alles lijkt een herhaling van zetten, het gebeurt gewoon weer en we leren niets van het recente verleden. Gaat u veel geld verliezen of verdienen? Veel partijen lijken ruim overgewaardeerd waar andere ruim zijn ondergewaardeerd. Komt er een correctie en wanneer staat de volgende Google, Apple, Intel of Facebook op? In Friesland misschien? Nostradamus heeft daarop vast het goede antwoord. Dit is wat ik vond:
 
Dertig van Londen zal het geheim samenzweren,
Tegen hun Koning de onderneming op de brug,
Hij en zijn satellieten zal een afkeer van de dood.
Een eerlijke koning verkozen, afkomstig uit Friesland.
 
Dit kwatrijn kun je maar op één manier interpreteren: een Fries wordt koning. Het staat er echt in het 89ste kwartijn van Nostradamus. Wie o wie zal dat dan wel niet zijn? We gaan het zien! Veel plezier met uw toekomst door te kijken in het verleden.

Onze specialisten
Sandra Arkesteijn foto close up grijs
Sandra Arkesteijn
Arkesteijn
Marketing & strategie
Tine zw-wit
Tine van Knijff-van Hijum
Kijk op Uitgevers/OF
(Hoofd)redactie
foto Sicco
Sicco Huisman
Rabobank
Duurzaam ondernemen
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jan-Willem-Sietsma-Technaut
Jan Willem Sietsma
Technaut
Duurzaam ondernemen