B&G Foodfactory wint Ondernemersprijs Achtkarspelen 2017

De vier genomineerde bedrijven voor de Ondernemersprijs Achtkarspelen 2017 zijn de afgelopen weken door de juryleden bezocht. Dit jaar lette de jury onder andere op innovatie, duurzaamheid, werkgelegenheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en betekenis voor de regio. Winnaar B&G Foodfactory maakt biologisch consumptie-ijs. Eerst werd er onder eigen label ijs en chocolade verkocht, maar de bedrijfsstrategie is gewijzigd. Er is afscheid genomen van chocolade en er wordt nu alleen in opdracht van derden ijs geproduceerd. Het eigen merk is nog wel verkrijgbaar in de eigen winkel Bijzonder en Genieten.

Ambitieuze onderneming

“B&G Foodfactory hanteert een volledig open bedrijfscultuur. Ook het feit dat directeur Blom actief meedenkt over de ontwikkelingen in de regio waardeert de jury”, aldus Atsma. Van de start in 2012 met drie man is het bedrijf uitgegroeid naar zo’n tien medewerkers. Op piekmomenten werken er 25 mensen die maximaal 20.000 ijsjes per dag maken. “B&G is een snelgroeiend en winstgevend bedrijf. Inmiddels is de ambitieuze onderneming gestart met de bouw van een nieuwe, duurzame fabriek aan de Dalweg in Surhuisterveen op een grote kavel die bovendien ruimte biedt voor uitbreiding. Blom en Van der Heide zijn hardwerkende ondernemers die zelf ook de handen uit de mouwen steken. B&G heeft een prima uitstraling en is een aanwinst voor Achtkarspelen.”

Nijboer Uitvaartzorg

Het bedrijf Nijboer Uitvaartzorg uit Drogeham is opgericht door Martien Nijboer. Na diens plotselinge overlijden in 2013 is de onderneming overgenomen door medewerker Henk Visser. Op zijn 29e heeft Visser het bedrijf voortgezet in de stijl van Nijboer en dit in de loop van de tijd flink uitgebreid naar twaalf medewerkers. Nijboer Uitvaartzorg is nu een van de vier grote uitvaartondernemingen in de provincie en verleent diensten aan zestien begrafenisverenigingen in de regio. Sinds enkele jaren verzorgt het bedrijf ook uitvaarten voor Monuta in het Noorden.

Freed

Het Feanster bedrijf Freed Mobile + Interactive is in 2012 opgericht door Jan Kooistra en Wouter Slotegraaf. Het duo was eerder mede-eigenaar van ict-bedrijven Tsjil en Speak. Freed is een innovatieve app-bouwer. In een informele sfeer werkt een team van acht personen aan vernieuwende toepassingen van apps. Freed heeft aansprekende klanten als De Friesland Zorgverzekering, KNVB, Omrin en Rodenstock. De onderneming is medefinancier en eigenaar van het lokale glasvezelbedrijf Fluch en participeert in onderwijsprojecten.

Tusken Diken en Feanen

Sinds 1985 is Frank Roest actief als dierenarts. Later had hij zijn eigen dierenartsenpraktijk Tusken Diken en Feanen in Drogeham met nevenvestigingen in Surhuisterveen en De Westereen. In 2015 is dochter Tjitske in de maatschap gekomen. De praktijk heeft afgelopen zomer een nieuw energieneutraal pand aan de Landyk in Drogeham in gebruik genomen. De nieuwbouw biedt ruimte aan onder andere een laboratorium, euthanasieruimte, operatiekamers en een vergaderzaal. De dierenartsenpraktijk schenkt veel aandacht aan het voorkomen van dierziekten.

Prijsuitreiking

De juryvoorzitter complimenteerde alle vier bedrijven. Het was een lastige afweging voor de jury een winnaar aan te wijzen, omdat de ondernemingen moeilijk te vergelijken zijn. “Maar al met al verdient B&G Foodfactory volgens ons de ondernemersprijs 2017 voor de vernieuwingsdrang, de rol in de regio en de durf om te ondernemen”, aldus Atsma. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de najaarsbijeenkomst Arbeidsmarkt en Onderwijs in Kolkzicht in Surhuisterveen, georganiseerd door de gemeente Achtkarspelen en ondernemersvereniging ABC. De jury van de Ondernemersprijs 2017 bestond uit Joop Atsma, lid van de Eerste Kamer, Harjan Bruining, wethouder Economische Zaken van Achtkarspelen, Tom de Boer, manager Groot Zakelijk van Rabobank Drachten Friesland Oost, Paul Loonstra, zelfstandig communicatieadviseur en Alida Luimstra van Luimstra loon-, grondverzet- en transportbedrijf, winnaar van 2016.

Delen via

Vergelijkbare berichten