Ondernemend Friesland nieuws

Bedrijfsmediation: niet soft maar zakelijk

Bedrijfsmediation: niet soft maar zakelijk

Bedrijfsmediation is sterk in opkomst in het Noorden, maar kampt nog met een soft imago. Milan Grijmans van Grijmans Advocaat & Mediation was de eerste mediator in Friesland en heeft inmiddels zeventien jaar ervaring. “Mediation werkt juist snel, praktisch en oplossingsgericht. Het werd vooral toegepast bij echtscheidingen, maar ook bedrijfsmediation wordt steeds populairder.”

Milan wordt ingeschakeld door onder andere werkgevers, accountantskantoren en advocaten, bij zeer uiteenlopende situaties. “Van arbeidsconflicten tot onafhankelijk advies bij alimentatieberekeningen, en van ontbinding van een V.O.F. tot een werkgever die zijn werknemer mediation aanbiedt bij echtscheiding. Er valt veel te winnen als een onafhankelijke partij met een juridische en fiscale bril op meekijkt.”

Snel rust creeëren
Bij conflicten of een ontbinding van maatschappen, V.O.F.’s en B.V.’s hebben alle partijen er belang bij om dat conflict snel op te lossen of op een goede manier uit elkaar te gaan. De voordelen zijn : belangrijke kostenbesparing ten opzichte van procederen, oplossingen op eigen kracht en naar eigen smaak, tijdwinst, geen slappe compromissen, maar een uitkomst die door partijen gedragen wordt, geen onnodige en vaak schadelijke media-aandacht en geen reputatieschade.


“Een goede accountant zegt dan: ga met de mediator in gesprek om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, daarna handelen wij onze zaken verder af”, legt Milan uit.
“Als pijn en teleurstelling een grote rol spelen help ik om snel rust en ruimte in de hoofden te creeëren. Als de partijen ‘onderhandelingsrijp’ zijn kunnen ze op een zakelijke manier de afhandeling starten, zonder teveel emoties. Daar moeten accountants en advocaten zich niet mee bezig hoeven te houden: hun onafhankelijkheid moet gewaarborgd worden. Bovendien kost getouwtrek tussen bijvoorbeeld advocaten van twee partijen onnodig veel tijd en geld.”


Milan adviseert: schoenmaker blijf bij je leest. “Laat het los en laat mij dit deel voor mijn rekening nemen, dan kunnen alle partijen dóór.” Milan heeft de ervaring, kennis en kunde. “Ik ben hierin gespecialiseerd: ik doorzie de situatie snel, pas mediation-technieken toe en haal de angel eruit. Bedrijven schakelen mij juist in vanwege deze praktische instelling.”

Echtscheiding en alimentatie
In het geval van een echtscheiding zijn niet alleen de partners en eventuele kinderen betrokken, maar ook de werkgever(s). “Een werkgever is al snel 13.000 euro per jaar kwijt aan een werknemer bij een echtscheiding. De productiviteitafname is twintig procent, terwijl de toename van het ziekteverzuim minimaal zeven dagen is. Als werkgever kun je je werknemer bijvoorbeeld mediation aanbieden, om hem of haar soepel en snel door deze periode te helpen. Het getuigt van goed werkgeverschap én het scheelt geld, want een werknemer die langdurig uitgeschakeld is, brengt hoge kosten met zich mee.” En het hoeft niet duur te zijn. “Met inkomens tot 27.300 euro bruto per jaar en als het vermogen niet boven de 25.000 euro komt, dan kan bij de overheid een speciale mediationsubsidie worden aangevraagd. Mediation wordt door de overheid namelijk extra gesubsidieerd. Werkgevers betalen dan maximaal 100 euro p.p. voor de gehele echtscheidingsprocedure. Een dergelijke echtscheidingsbegeleiding wordt binnen ons kantoor van A tot Z professioneel geregeld.”


Milan voegt toe: “Ook gebeurt het dat ondernemers die zelf gescheiden zijn na verloop van tijd de partner- of kinderalimentatie opnieuw tegen het licht willen houden, omdat bijvoorbeeld hun inkomen sterk is veranderd. Ik kan snel en onafhankelijk toetsen, ben erin getraind om het gesprek tussen ex-partners opnieuw op gang te brengen en zorg snel voor een nieuwe oplossing.” Het klinkt simpel, maar niet iedereen kan zomaar dit soort gesprekken aangaan. “Je moet echt weten waarover je praat, sterk in je schoenen staan en ja: een bak ervaring helpt zeker. Het is een mooi vak hoor, gelukkig weten steeds meer mensen mij te vinden. Kom maar op!”

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling