Bedrijfstraining door financieel coach Ankie Horjus: ‘Jouw medewerker heeft geldstress. Wat nu?’

Een medewerker die geldstress heeft functioneert net zo slecht als iemand die 24 uur niet geslapen heeft, heeft Harvard University onderzocht. “Zo’n werknemer is op z’n zachtst gezegd niet op z’n scherpst”, aldus financieel coach Ankie Horjus. Dankzij haar bedrijfstraining ‘Herken de signalen van financiële problemen’ wordt in steeds meer organisaties geldstress opgelost.

Subtiele signalen herkennen
Ankie Horjus vertelt dat medewerkers die financiële zorgen hebben zich vaker ziek melden. “Maar dat lost het probleem niet op én kost de werkgever veel geld: 350 tot 400 euro per dag.” Bovendien herleiden werkgevers ziekmeldingen niet snel naar geldstress: soms merken zij pas dat er iets ernstig mis is als er loonbeslag wordt gelegd. “Leidinggevenden en HR-professionals vertrouwen mij vaak toe: ‘Het zou mooi zijn als we eerder kunnen helpen, maar eigenlijk weet ik helemaal niet waar ik op moet letten’. Tijdens de bedrijfstraining leer ik werkgevers, teamleiders en HR-professionals daarom alert te zijn op subtiele signalen.” Vaak vallen de kwartjes al tijdens de bijeenkomst, ziet Ankie. “Dan herkennen ze voorbeelden die ik opnoem en komen ze na de training bij me: ‘Ik bel je morgen even hoor!’ Dan weet ik genoeg.”

Tools om het gesprek aan te gaan
De volgende stap is het gesprek aangaan met de betreffende medewerkers. Daarbij is het belangrijk dat je weet hoe het zit met AVG en privacy: waar mag je wel en niet naar vragen? Bovendien wil je natuurlijk voorkomen dat een medewerkers zegt: ‘Waar bemoei jij je mee!’ Ankie: “Daarom geef ik in de training duidelijke tools voor het aangaan van dit gesprek.” Soms duurt het daarna nog een tijdje voordat de medewerker de stap naar hulp durft te zetten. “Een man die mijn gegevens al een half jaar daarvoor van zijn werkgever had gekregen, belde en zei: ‘Ik zat te dubben of ik me wéér ziek zou melden, of dat ik nu eindelijk jou ging bellen’. Vaak vertellen medewerkers ook: ‘Als HR niet had doorgepakt, was ik nooit bij jou terechtgekomen’. Ik ben blij dat ze het uiteindelijk wel doen, want dan kan ik ze helpen hun financiën weer op orde te krijgen.”

Rust in de financiën krijgen
Ankie wil zoveel mogelijk mensen helpen om weer rust in hun financiën te krijgen. “Daarom help ik werkgevers en HR-professionals signalen te herkennen en geef ik hen tools om het gesprek aan te gaan. Met deze kennis voorkomen we gezamenlijk veel gedoe en kosten.” De grootste beloning is voor Ankie de transformatie die zij ziet bij medewerkers die eindelijk geen geldstress meer hebben. “Ze bloeien op en hun ogen beginnen weer te stralen. Elke medewerker die ik kan helpen, kan weer een leuke en actieve collega worden, een goede partner en een fijne ouder. Iemand die weer aan zijn of haar toekomst bouwt.” Ze besluit dan ook: “Werkgevers en HR-professionals: kom de bedrijfstraining volgen en maak geldstress bespreekbaar. Samen kunnen we zoveel mensen helpen!”

Delen via

Vergelijkbare berichten