Bedrijven zetten in op behoud personeel: ‘Cursus NLP beter dan auto van de zaak’

Investeren in de mentale gezondheid van werknemers wordt steeds vaker ingezet om goed personeel te behouden. Juist in deze tijd, waarin zoveel gaande is op de arbeidsmarkt, zien steeds meer bedrijven in dat ze meer moeten doen dan het aanbieden van de bekende ‘auto van de zaak’.

De trend is gezet: hooggekwalificeerd personeel kiest niet meer voor een baan, maar voor een werkgever. Eentje waar het goed toeven is en waar ze gezien en gehoord worden, waar zichtbaar gewerkt wordt aan een goede sfeer en mensen die goed in hun vel zitten, zo stelt Ymkje de Vries van Opleidingsinstituut Kies Koers in Burgum. “Dat merken wij. Met onze trainingen en coaching in NLP en persoonlijke ontwikkeling, worden onze trainingen vaak vergoed door de werkgever omdat die er baat bij heeft dat de medewerker kan doorgroeien. Dat hoeft niet altijd een promotie te zijn, maar kan ook in persoonlijke ontwikkeling.”

Met haar jarenlange ervaring in coaching en training, snapt De Vries dat wel: “Met NLP krijgen mensen bijvoorbeeld meer grip op communicatie, op onderlinge interactie, het omgaan met collega’s. Ze stellen grenzen, kunnen op een vriendelijke manier voor zichzelf opkomen en beter verwoorden wat ze bedoelen. Daar heb je privé veel aan, maar het is ook enorm fijn om collega’s te hebben die communicatief vaardig zijn. En als het hele team zo functioneert, gaan hele afdelingen beter samenwerken en zijn medewerkers veel eerder geneigd om trouw te blijven aan hun werkgever. De reden dat goede mensen vertrekken, is immers nooit die auto van de zaak, maar heel vaak de stroeve samenwerking met collega’s of een chef.”

Nu de zomervakantie voorbij is, ontstaat weer extra vraag naar opleidingen en coaching voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. De Vries: “Werkgevers hebben veel ingezet op gezondheid, stressreductie, thuiswerken. Nu veel mensen weer op de werkvloer opereren, is het tijd voor stabiele teams. Anders blijf je dweilen met de kraan open, als mensen steeds weer vertrekken.”

De Vries constateert wel dat er nog werk te doen is in de promotie: “Veel werkgevers blijken maar wat graag bereid om de kosten van bijvoorbeeld een NLP-training op zich te nemen als werknemers daar zelf om vragen. Dat mag wel wat meer bekend worden. Dus bij deze: wij hebben nog een paar plekken vrij op een aantal interessante trainingen die binnenkort starten: De NLP Practitioner opleiding: 13 september of 4 oktober, Persoonlijk Leiderschap tweedaagse: 9 en 10 oktober en de Business NLP 6-daagse die start op 6 november. Ik raad werknemers aan om eens met hun werkgever te overleggen wat er mogelijk is. Wij horen vaak van beide partijen dat het de investering dubbel en dwars waard is gebleken.”

Ymkje de Vries, eigenaar Kies Koers BV Burgum
www.kieskoers.nl

Vergelijkbare berichten