Bedrijvencontactfunctionarissen Peter Kort en Dick Schuurman: ‘Wij zijn de smeerolie voor ondernemers’

Wat is de kern van het gemeentebeleid richting ondernemers?

Peter Kort: Gemeente De Fryske Marren (DFM) streeft naar een gezond ondernemersklimaat voor ondernemers en bedrijven en richt zich daarbij specifiek op de bedrijven die al in de gemeente gevestigd zijn. Wij zijn daarom als bedrijvencontactfunctionarissen werkzaam bij en in de gemeente DFM, waar we maatwerk leveren op een laagdrempelige manier. Daarbij hebben we een ‘knip’ gemaakt: Dick doet met name de contacten met bedrijven in de recreatie- en toerismesector, ik doe de contacten met overige bedrijven.

Dick Schuurman: Maar we doen het vooral met z’n tweeën. We helpen en ondersteunen ondernemers, zodat zij zo goed mogelijk kunnen ondernemen. Ons werk is zeer divers en persoonlijk contact is heel belangrijk. Het eerste contact met ondernemers is daarom altijd fysiek.

Welke rol hebben jullie als bedrijvencontactfunctionarissen?

PK: Bedrijven hebben allerlei ideeën en problemen. Sommige zaken moeten eerst ‘landen’ bij een ondernemer, voordat ze verder kunnen. Wij nemen ze bij de hand en begeleiden ze van A tot Z. Een ondernemer denkt primair, die wil iets! Wij hebben daarentegen met wet- en regelgeving te maken binnen de gemeente. Soms lukt het niet, zaken moeten juridisch wel kloppen. Maar wij vertellen altijd het eerlijke verhaal. Toetsers en handhavers hebben te maken met de vastgestelde kaders, ons spectrum is wat groter, wat breder. Wij zijn de smeerolie voor ondernemers.

DS: Wij willen er zoveel mogelijk zijn voor ondernemers en ze niet zes keer van het kastje naar de muur sturen. Doordat wij zelf ervaring hebben met ondernemen, kunnen we snel schakelen en meedenken over bijvoorbeeld een juiste locatie voor een bedrijf. Soms blijkt dat een bedrijf in het ene dorp zich niet kan vestigen, maar misschien wel in een andere plaats.

Welke eigenschappen moet een bedrijvencontactfunctionaris hebben en wat is er zo mooi aan het vak?

DS: Je moet flexibel zijn! Dus absoluut geen 9-5 mentaliteit hebben. Soms heb ik drie keer per week ’s avonds een vergadering, dat moet wel kunnen richting het thuisfront. Daar staat tegenover dat ik baas over mijn eigen agenda ben. Voor deze functie is het handig als je weet hoe de wegen lopen binnen de gemeente. Ik begon met deze functie in coronatijd en iedere keer na een persconferentie stond de telefoon roodgloeiend. Allerlei ondernemers hadden vragen over het beleid en wat dat voor hun bedrijf betekende. Ik bouwde bewust tijd en rust in voor alle verhalen. Het luchtte de ondernemers enorm op door alleen al goed naar hun verhaal te luisteren.

PK: Het mooiste aan mijn functie vind ik dat je echt wat voor ondernemers kunt betekenen. Het is een vrije baan waarin je bij zoveel verschillende bedrijven achter de schermen mag kijken. Dat is toch geweldig! Daarbij werk ik in een prachtige gemeente. DFM is voor ondernemers een zeer aantrekkelijke gemeente om in te ondernemen. Er is een aantal grote kernen, meren en bossen en vanuit Joure en Lemmer ben je zo in de Randstad.

Welke plannen zijn er voor de toekomst?

PK: We zijn druk bezig met realisatie van nieuwe bedrijventerreinen toegespitst op eerdergenoemde kernen Joure en Lemmer. De aandacht hiervoor hebben we versneld, we hebben de afgelopen twee jaar veel bedrijfsgrond verkocht. Verder blijven we bezig met het zo goed mogelijk helpen van ondernemers in DFM, we zijn heel blij met hen! Onze 06-nummers staan gewoon op de site van de gemeente, zo zijn we makkelijker te vinden. Alle ondernemers moeten namelijk weten dat wij er voor hen zijn.

Vergelijkbare berichten