Beeld van Fries paard en veulen in voortuin Landgoed Lauswolt

Hans Jouta, beeldend kunstenaar uit Ferwert, maakte op ware grootte een beeld van een Fries paard en haar veulen. Deze twee ‘zwarte parels’ hebben hun thuis gevonden in de voortuin van Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag. De combinatie geeft het beeld een eigen karakter en beweeglijke energie. Het veulen dartelt en ontdekt, de merrie laat haar vrij en hoedt. Het symboliseert de samenwerking tussen ontvanger en schenker. Het beeld is een cadeau van Stichting FB Oranjewoud aan de medewerkers van het landgoed.

Dit jaar is het vijf jaar geleden dat Hotel Landgoed Lauswolt een zelfstandige deelneming werd van FB Oranjewoud Participaties. Sindsdien is er fors geïnvesteerd in kamers, faciliteiten én mensen. Door de enorme inzet van medewerkers is ‘gastvrijheid’ letterlijk en figuurlijk opnieuw vorm gegeven. Daarnaast is het hotel een leerschool voor ambitieuze studenten.  

‘Us hynder’ staat op een rvs-frame. Hans Jouta is hierop gaan bouwen met kleine stukjes brons. Plaatje voor plaatje, las voor las. Alert op de identiteitskenmerken van het Friese paard die de fokker zo dierbaar zijn. Jouta maakte eerder beelden van onder andere Johan Cruijff en voetballer Abdelhak Nouri. Jouta heeft ruim een jaar gewerkt aan ‘ús hynder’.

Onthulling

Hoteldirecteur Marc van Gulick en stichtingsvoorzitter Jorrit Volkers onthulden gezamenlijk het beeld. Paralympisch amazone Rixt van der Horst bracht samen met een tiental ruiters op hun Friese paarden een welkomstgroet aan ‘ús hynder’.  

Vergelijkbare berichten