Bevriezing PGB dwingt zorgondernemers tot andere financieringsbronnen

Door de bevriezing van de PGB stoppen ondernemingen met zoeken naar financieringsmogelijkheden om hun zorgproduct in de markt te zetten.

Kolk: “ Ondernemers in de zorg zien een grote bron van inkomsten in de vriezer liggen en bevriezen zelf mee. Juist ondernemers in de zorgsector hebben het imago niet op te geven als het om het welzijn van hun klant of cliënt gaat. Nu is de tijd om diezelfde inzet aan te wenden voor het voortbestaan van hun eigen bedrijf”.

Zij ziet een aantal opties. Kolk adviseert om als (aanstaande) ondernemer informatie in te winnen over de bronnen van financiering die ingezet zouden kunnen worden om de zorgdiensten- of producten te betalen. Een oplossing kan volgens haar bijvoorbeeld onderaannemerschap zijn of op andere wijze aansluiten bij awbz-erkende bedrijven die een contract hebben met het zorgkantoor.

De zorgondernemer kan zich presenteren bij de afdeling WMO als ondernemer. Of onderzoeken of participatiegelden een mogelijke financieringsbron kunnen zijn. Bovendien kan er worden nagegaan of er mogelijkheden zijn om door zorgverzekeraars – deels- vergoed te worden. Kolk: “ Bekijk of zorgproduct vanuit werkgelden betaald kan worden. En realiseer je dat  PGB-aanvragers die nu op een wachtlijst komen, geadviseerd wordt om in de wachttijd ‘zorg in natura” aan te vragen. De kans is dus groot dat grote zorgbedrijven met een capaciteitsprobleem kampen in de nabije toekomst”.

 Volgens Solyda is het nu de tijd dat de zorgondernemers zich bij de zorgbedrijven  aanmelden als antwoord op het  stijgende personeelsprobleem. “Geef niet op omdat de tijd tegenzit. Dat verwachten je (toekomstige) klanten ook van je: dat je doorvecht. Voor je idealen. Voor hun idealen. “ is haar devies.

Stichting Solyda hoopt dat ondernemers in de zorg zich willen buigen over oplossingen en mogelijkheden. “Wij hebben alle reden om positief gestemd te blijven over de mogelijkheden van ondernemerschap en dus het particulier invullen van zorgvragen. De startende ondernemers die wij begeleiden laten we zien dat succes de som is van hard werken en problemen oplossen. Succes is altijd kortstondig als het gebaseerd is op periodes waarin alles makkelijk gaat. Bovendien kan men altijd voor advies bij ons terecht“

Delen via

Vergelijkbare berichten