Bevrijdingsfestival Fryslân 2023 belooft spektakel te worden

Bevrijdingsfestival Fryslân is met zeven area’s, het Plein van de Vrijheid en het Kinderfestival weer op volle schaal aanwezig als festival in Leeuwarden op 5 mei. Dit in tegenstelling tot financieel moeilijke tijden voor de bevrijdingsfestivals die daarover veel in het nieuws kwamen afgelopen periode.

S10, Boaz, Blanks en Broken Brass zullen onder andere de 2023 editie van Bevrijdingsfestival Fryslân op gaan sieren. In totaal geven zo’n vijftig acts, die variëren van ‘Spoken Word’ tot ‘Metal’, invulling aan het festival. Dat de puzzel lastiger te leggen was dan eerdere edities, is bekend, ‘toch zijn we blij met het feit dat we zeven area’s hebben weten te vullen met een zeer breed programma’, aldus producent Johan Koster, ‘de zorgen voor de toekomst zijn nog zeker niet van de baan, maar in ons productie DNA zit een hoge mate van flexibiliteit ingebouwd, waardoor we ons niet snel uit het veld laten slaan’.

Inhoudelijk festival

Het jaarthema van het nationaal comité 4 en 5 mei is ‘leven met oorlog’. Bevrijdingsfestival Fryslân geeft dat vorm door met verschillende doelgroepen samen te werken, zoals SINNE Kinderopvang, Friese Poort, Friesland College. De projecten waaraan kinderen en jongeren werken in de aanloop naar 5 mei, zijn terug te zien op het festival, zoals ‘Portretje Vrijheid’ waarvoor studenten Mediavormgeving van ROC Friese Poort ook bij het Fries Verzetsmuseum op bezoek gingen. Meerdere samenwerkingen komen tot uiting op het festival, zo is de tuin van Keramiekmuseum Princessenhof onderdeel van het festivalterrein waar de Human Library en Aandachtschenkerij plaatsvinden. Rick Boon wordt de verschilmaker voor Bevrijdingsfestival Fryslân. Hij is de zoon van de onlangs overleden Canadese veteraan Art Boon en haalt voor ons festival het bevrijdingsvuur uit Wageningen, samen met loopgroep Leonitas uit Leeuwarden. In samenwerking met Historisch Centrum Leeuwarden wordt er voor de derde keer een stadswandeling door Leeuwarden opgetuigd.

Veteranendag wordt voor de tweede keer op 5 mei op het Wilhelminaplein in Leeuwarden gehouden, het plein wordt daar volledig op ingericht met een grote tent en diverse legervoertuigen. Het kinderfestival betreft wederom de grootste van alle 14 bevrijdingsfestivals in Nederland. Iven Cudogham geeft het Vrijheidscollege op het festival. Fresku geeft al halverwege april een vrijheidscollege, exclusief aan studenten van het Friesland College. Hij sluit tevens het muziekprogramma op Firda Stage af op 5 mei.

Muziekprogramma

Broken Brass bestaat dit jaar tien jaar en dat is een mooie aanleiding om dit van oorsprong ‘Koper Guerrilla ’gezelschap af te laten sluiten op het hoofdpodium. Het eerste echte wapenfeit van de band was de Macklemore & Ryan Lewis cover Thrift Shop, wat een ware YouTube hit werd en de band in één keer op de kaart zetten. In de tien jaar die volgde speelde de band zo’n beetje op elk festival.

Je bent begin twintig en nu al een CV waar je u tegen zegt, van Edison tot Songfestival. Vele airplay hits verder, geeft S10 ook een optreden tijdens Bevrijdingsfestival Fryslân. Ze speelt een set waarbij vele stromingen voorbij gaan komen, zelfs techno wordt niet geschuwd. Al jaren vertelt deze kroonprinses van de Nederlandse alternatieve pop door middel van rap, zang en spoken word, haar meest persoonlijke verhalen. S10 is dan ook één van de vaandeldragers van het bespreekbaar maken van mentale issues. Mentale gezondheid moet bespreekbaar zijn en dat is niks om je voor te schamen.

Multi-instrumentalist, producer en cultureel ondernemer Simon de Wit alias Blanks heeft in zijn thuisstudio op het Groningse platteland zijn ultieme muzikale speeltuin gecreëerd. Zijn aanstekelijke popliedjes zijn wereldwijd in pashokjes, restaurants en op de radio te horen. Zonder hulp van een groot label, maar alles op eigen kracht en de onvoorwaardelijke steun van zijn snelgroeiende online fanbase. Met ruim 1,3 miljoen abonnees op YouTube, 271K volgers op Instagram en 300K volgers op TikTok is Blanks goed op weg naar de top van de muziekindustrie.

Landelijke en Friese ambassadeur: Tabitha en Boaz

De landelijke ambassadeur voor Bevrijdingsfestival Fryslân van dit jaar is de populaire zangeres Tabitha, die mede middels vele succesvolle colabs een astronomisch aantal streams op haar naam heeft staan. Zij is de heli-act van dit jaar zijn en opent het festival op het Oldehoofsterkerkhof op 5 mei. Aan het einde van de middag betreedt Friese Ambassadeur Boaz het hoofdpodium.

Onlangs nog liet de Friese zanger, die via Kaapstad terug naar het Heitelân kwam, een verpletterende indruk achter tijdens het veel bekeken TV programma Matthijs Gaat Door. Nog zo jong maar het stemgeluid van een blueszanger uit de Mississippi Delta met net iets teveel levenservaring. Met zijn veelbelovende debuutalbum ‘Keep it Simple’, dat ook op vinyl verscheen, bracht de zanger recentelijk elf liedjes uit die hun oorsprong kennen in de Amerikaanse Rootsmuziek. Boaz: “Vrijheid is voor mij de mogelijkheid om te mogen ontdekken, ondervinden en proeven van wat we wel en niet willen en de kans om ons daarin te ontwikkelen. Ik ben echt heel trots dat ik dat op Bevrijdingsfestival Fryslân mag uitdragen.”

Sponsoring, samenwerking en platform

Bevrijdingsfestival Fryslân kan rekenen op de steun van veel sponsoren en samenwerkingspartners waarmee het gratis toegankelijke festival gerealiseerd kan worden. Naast een jaarlijks festival op 5 mei, zet de organisatie ook in op een jaarrond platform voor initiatieven, projecten en activiteiten die in het teken staan van herdenken en vieren in Fryslân

Vergelijkbare berichten