Waar duurzaamheid en dorpsleven samenkomen

juli 2, 2025

Duurzaam, gasloos, slimmer en efficiënter: dat zijn de kernwoorden binnen Bouma Technisch Installatiebedrijf uit Burgum. Zo werd onlangs de nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) in Jistrum opgeleverd, waarvoor het bedrijf het volledige installatiewerk uitvoerde. “Een mooi project waar we onze kennis en kunde in kwijt konden en waardoor de gebruikers kunnen genieten van alle eigentijdse comfort”, aldus mede-eigenaar Jacob Mulder, die werken in de eigen regio als een toegevoegde waarde ervaart

Het MFA in Jistrum is een bijzonder gebouw dat onderdak biedt aan meerdere gebruikers in het dorp: van sport-, muziek- en toneelverenigingen tot basisschool, kinderopvang, kerkelijke gemeente en een jeugdsoos. “Doordat er meerdere gebruikers zijn, wordt er efficiënter met de ruimtes omgegaan en dat zorgt met name voor lagere energielasten.”

Het nieuwbouwproject – een ontwerp van Alynia Architecten – voldoet aan alle moderne eisen. Zo is er door Bouma een duurzame VRF-installatie aangelegd waarmee het gebouw toekomstbestendig en milieuvriendelijk wordt verwarmd en gekoeld.

Ook is er voorzien in een warmtepomp voor warm water met propaan als natuurlijk koelmiddel. Deze warmtepomp draagt bij aan een energiezuinige en efficiënte warmwatervoorziening.

Het installatiewerk wordt aangestuurd vanuit één technische ruimte, waardoor dit centrale punt het hart van het gebouw kan worden genoemd.

Voortraject

Het werk begint echter al op de tekentafel, legt Mulder uit. Het voortraject neemt tegenwoordig meer tijd in beslag doordat alle partijen – van onder anderen aannemer, architect tot installateur – samen werken aan een gedetailleerde 3D tekening. “Vroeger kwam je elkaar pas tegen op de bouw, maar nu steek je meer uren in het voorwerk. Door de 3D wordt alles veel visueler en inzichtelijker.”

Het uiterst moderne en duurzame installatiewerk van de MFA in Jistrum kan door een smart systeem zowel intern als op afstand worden bediend en gemonitord. Zo kan het zijn dat een storing op afstand al door Bouma wordt ontdekt en opgelost voordat de gebruiker het merkt. Want ook na de oplevering blijft Bouma Technische Installatiebedrijf bij het project betrokken door het leveren van service en onderhoud van het installatiewerk.

Peakshaving

Bijzonder aan het project is dat de stroomaansluiting niet op de gebruikelijke 3 x 250 ampère draait, maar slechts op 3 x 80 ampère. “In een tijd van netwerkcongestie is het noodzakelijk om slimmer en efficiënter met energie om te gaan”, aldus Mulder.

Het zogenaamde ‘peakshaving’ is een mooi voorbeeld van beter energiemanagement, gaat hij verder. “Bij ‘peakshaving’ wordt het energieverbruik beter verdeeld. Bijvoorbeeld door er voor te zorgen dat het gebouw al opgewarmd is voordat de gebruikers ’s morgensvroeg van start gaan en de vraag naar energie verder toeneemt. Je zorgt als het ware dat de piekvraag naar energie wordt afgevlakt.”

Nieuw pand

Bouma Technisch Installatiebedrijf is in bijna negentig jaar uitgegroeid tot een allround installatiebedrijf, dat sinds drie jaar in een nieuw pand aan de Florynwei in Burgum gevestigd is. De zeventig werknemers werken aan diverse projecten – van groot tot klein – in het werkgebied Friesland, Groningen en Drenthe.

www.bouma-installatie.nl

Vergelijkbare berichten