Bouma Technisch Installatiebedrijf verhuisde naar Burgum: ‘Meer ruimte, alles duurzaam; dat geeft een échte boost’

Ze zitten in Burgum, hebben een werkgebied in heel Noord-Nederland en ze zijn absoluut allround op het gebied van installatietechniek. Bouma Technisch Installatiebedrijf kan dan ook helpen bij water, gas, c.v., elektrische installaties, sanitair, maar ook de levering en aanleg van airco en zelfs zink- en dakbedekkingen. Onlangs verhuisde het bedrijf zélf naar een nieuw pand. Financieel directeur Dieta Holwerda vertelt.

Zoals het vaak gaat bij bedrijven met een lange historie: bij de oprichting in 1936 door Bouwe Bouma zag het portfolio er nog behoorlijk anders uit.  Het bedrijf was toen vooral actief met het onderhouden van haarden en kachels. Pas na 1966 is het familiebedrijf, onder leiding van de twee zonen Bob en Bouke geleidelijk uitgegroeid tot het huidige allround installatiebedrijf met ongeveer 75 medewerkers. Dieta Holwerda begon er 25 jaar geleden als administratief medewerker en klom uiteindelijk op tot financieel directeur. Samen met Bernard de Vries (algemeen directeur) voert ze nu de directie. “Dat gaat heel goed”, zegt Holwerda. “Bernard is een echte techneut en stuurt daarom de technische- en commerciële zaken in; ik concentreer me op de HR-zaken (human resources, red.) en de financiën.”

Allround

Er is een goed gevulde portefeuille; de markt weet het bedrijf duidelijk goed te vinden, maar Bouma heeft ook vele vaste relaties. “Ik denk dat wij ons op twee punten onderscheiden”, zegt Holwerda. “Ten eerste hebben we alle facetten voor de installatietechniek in eigen huis. Wij kunnen daarmee op een prettige manier schakelen met de wensen van de klant en de klant volledig ontzorgen. Een voorbeeld is onze kennis van gebouwbeheersystemen. Hiermee kunnen we op afstand installaties aansturen en bijvoorbeeld in een vroeg stadium gebreken constateren. Wij hebben bekwame mensen in ons bedrijf die zelf gebouwbeheerssystemen kunnen ontwerpen, bouwen en installeren. Hiermee onderscheiden wij ons als installatiebedrijf.  Een tweede punt is dat wij allround installatiebedrijf zijn voor woningbouw, utiliteit en industrie; ook voor de eindgebruiker van een pand is dat gewoon erg prettig werken.”

Dat Bouma als installatiebedrijf duurzaamheid hoog in het vaandel heeft vindt Holwerda geen ‘unique selling point’. “Nee, het zou niet zo moeten zijn dat je je daarvoor op de borst wil slaan. Wij doen alles zo duurzaam mogelijk, puur omdat wij gewoon vinden dat dit in deze tijd volstrekt logisch is.”

Daarbij werkt Bouma niet alleen aan grote projecten zoals fabriekshallen en andere bedrijfsruimten, maar worden ook de kleine pareltjes gewaardeerd, aldus Holwerda. “Wij hebben enthousiaste mensen in dienst. Die vinden het óók leuk om eens een oud kantoorpand of een woonhuis helemaal te verduurzamen.”

Boost

Een extra uitdaging was toch wel het betrekken van een nieuwe locatie in Burgum. En dat betekende: vertrekken uit Sumar. “Dat klopt. En helemaal niets ten nadele van Sumar; wij hebben er jaren heel fijn kunnen ondernemen. We zochten echter aanzienlijk méér ruimte en dat vonden we in Burgum, waar we het pand dat voorheen van Auto Schat was, konden overnemen. Dat hebben we helemaal gerenoveerd en verduurzaamd en ik mag wel zeggen: het is écht een kick om nu zoveel ruimte hebben. Meer werkruimte, minder lawaai, meer licht; alles duurzaam; ik merk dat het ons hele team een echte boost geeft.”

Verduurzaming van gebouwen is nu wel de core business geworden, want zo’n beetje alles rondom installatietechniek is er tegenwoordig op gericht om schoner, zuiniger en efficiëntere gebouwen te krijgen. “We zijn uiteraard trots op ál ons werk, maar als ik zo uit de losse pols wat voorbeelden moet geven dan denk ik aan het volledig gasloze appartementencomplex Sminiabosk in Burgum, waar 18 appartementen zijn gebouwd die voorzien zijn van de laatste duurzame technieken. We doen ook veel interessante dingen in Almere, Leeuwarden, Drachten en eigenlijk overal in de noordelijke provincies, plus Flevoland. Dat we de laatste tijd veel werkzaam zijn in Burgum is wel extra voordeel. Ten eerste scheelt dat met de huidige brandstofprijzen flink aan reiskosten, maar ook voor onze mensen die in de regio wonen is het wel eens fijn om een tijdje dichterbij huis te zitten.”

Toekomst

De toekomst ziet de directeur rooskleurig in. Wanneer we de woorden ‘stikstof’ en ‘pefas’ laten vallen zegt Holwerda dan ook: “Dat zijn uiteraard zeer serieuze problemen. Maar voor alles bestaan óók oplossingen. Vanuit mijn financiële expertise zie ik wél een serieus probleem als het gaat om de woningmarkt. Zoals bekend ligt daar vraag en aanbod mijlenver uit elkaar en wanneer je kijkt naar de tekorten en de kwestie van de leveringsproblemen, maar óók de inflatie, dan zie je dat het lastig is op te lossen. Wie nu een huis bestelt heeft over anderhalf jaar wellicht een heel ander bedrag te betalen. Dat maakt alles erg onvoorspelbaar.”

Vergelijkbare berichten