Bouwbedrijf Haarsma, Franeker: ‘Snel schakelen belangrijker dan snel groeien’

‘Practice what you preach’, zeggen de Engelsen. Ofwel: doe in de praktijk ook zélf wat je zegt dat er moet gebeuren. Bouwbedrijf Haarsma in Franeker werkt vanuit dat principe. Ze pakken daarbij álle soorten projecten aan, maar de grootste uitdaging zit volgens ondernemer Jacob Haarsma toch wel in het renoveren van oude panden. Ook zijn eigen bedrijfsgebouw op de Oostelijke Industrieweg werd compleet verduurzaamd. OF in gesprek met een ondernemer die niet bang is om zélf het voortouw te nemen.

“Wanneer ik met klanten in gesprek ben over de renovatie en verduurzaming van een gebouw wil ik weten waar ik het over heb. De complete verduurzaming die wij vorig jaar in ons eigen pand hebben doorgevoerd maakt me trots. Juist omdat je werkt aan een relatief oud gebouw, waardoor je dus creatiever moet zijn met oplossingen. Dat is ons gelukt. We hebben inmiddels vloerverwarming, twee warmtepompen, 130 zonnepanelen en zijn volledig gasloos. Met die kennis die we daarbij hebben opgedaan durf ik ook anderen te adviseren.”

Boterham

Haarsma heeft al een lange carrière in de bouw achter de rug en is na een eerdere samenwerking met een compagnon sinds 2013 helemaal eigen baas. Sinds die tijd heeft hij samen met zijn vrouw Ella Krikke een bedrijf opgebouwd waar 16 mensen een boterham verdienen.

“Ook daar ben ik trots op”, zegt de ondernemer. “We hebben een prachtige ploeg mensen, die iedere dag met tien busjes op pad gaan naar allerlei projecten. Maar mijn persoonlijke voorkeur gaat zoals gezegd naar renovaties voor de zakelijke markt of de particulier. Want ook dat laatste vind ik leuk; bij mensen thuiskomen en dan kijken wat er mogelijk is vanuit een bestaande situatie en ook gelet op de specifieke wensen. Ik vind dat uitdagender dan nieuwbouw.”

Toekomst

Groeien hoeft voor de ondernemer niet beslist. “We hebben een mooie schaal. Nieuwe klanten en projecten zijn natuurlijk altijd welkom, maar ik vind het zeer belangrijk dat we ook de korte lijntjes houden met onze huidige relaties, waarbij ik snel wil kunnen schakelen. Mede dankzij de software van onze vrienden van Exact Bouw 7 in Dokkum kunnen wij op dit moment heel professioneel al onze projecten aansturen.

Maar kijk ik drie jaar in de toekomst, ja, dan hoop ik dat de verduurzaming nog vérder een vlucht heeft genomen. Naar onszelf kijkend; we hebben nu één elektrische bus op de weg; maar wie weet rijden we over drie jaar helemaal elektrisch of zelfs op waterstof naar onze projecten.”

www.bouwbedrijfhaarsma.nl

Vergelijkbare berichten