Bouwtechnics: ‘Het Noorden is klaar voor de transitie naar robotica’

Van lassen, draaien en frezen tot software schrijven en complete productielijnen vol robotica engineeren: Bouwtechnics is een Friese techparel die klanten in het hele land aan innovatieve besturingssystemen helpt, mét robots. Want robotica: dat is de toekomst als het aan directeur-eigenaar Josper Bouwer ligt. Hij roept mkb-ondernemers in het Noorden op hun schroom te laten varen en deze bewezen technologie te omarmen.

“Robotica is hét antwoord op actuele vraagstukken zoals verduurzaming, arbeidskrapte en productiviteitsverhoging. Wie de continuïteit van zijn bedrijf wil waarborgen, doet er goed aan zich in de mogelijkheden te verdiepen”, benadrukt Josper Bouwer. Zijn vader Freerk, die het bedrijf in 1990 oprichtte, is recent teruggetreden. Josper heeft als nieuwe man aan het roer een duidelijke visie op de toekomst. “We willen hier in het Noorden hetzelfde bereiken als in andere regio’s. Wat daar kan, moet ook hier kunnen. Bovendien zetten we volop in op service en lange termijnrelaties met onze klanten. We hebben veel disciplines in eigen huis, zowel softwarematig als mechanisch. Die combinatie zie je niet zo vaak. We weten dat klanten daardoor graag met ons samenwerken.”

Complete productielijnen

Freerk Bouwer begon ruim dertig jaar geleden met alleen besturingssystemen, inmiddels levert Bouwtechnics complete productielijnen. Josper Bouwer vertelt: “Alle projecten zijn klantvraag gestuurd. Als een klant bijvoorbeeld wil dat materiaal wordt opgetild of verplaatst, bedenken we samen een machine om deze taken uit te voeren. Van de engineering tot het schrijven van de software en het bouwen van de machine: we doen nagenoeg alles in eigen huis. Als het systeem klaar is wordt het getest en vervolgens op locatie bij de klant geïnstalleerd. Daarna blijven we betrokken voor service en onderhoud. Ook verlenen we remote service: we kunnen digitaal inloggen op machines en vormen zo het verlengstuk van de technische dienst van het bedrijf.”

Ombouwen en optimaliseren

Van lassen en frezen tot software schrijven: het team van Bouwtechnics kan ontzettend veel zelf. “Onze werknemers hebben heel verschillende kwaliteiten. Dat zij goed met elkaar communiceren is dan ook van groot belang. Vroeger werd vaak eerst de machine ontworpen en pas daarna bedacht hoe de software daar in zou passen. Tegenwoordig ontwerpen software engineers en mechanische engineers echt samen de machine.” Het resultaat is voor klanten dikwijls verrassend. “Als ze eenmaal doorhebben wat wij kunnen, komen er vaak vervolgvragen: kunnen jullie ook dit, of dat?”

Bouwtechnics en de klant houden tijdens het ontwikkelproces nauw contact. “Deels digitaal, maar de klant komt ook bij ons kijken en wij gaan langs op locatie. Eén van onze werknemers is momenteel zelfs enkele dagen per week werkzaam bij een klant, om een machine te verbeteren en te optimaliseren. Het gebeurt ook wel dat een door ons gebouwde machine terugkomt zodat we hem kunnen ombouwen voor bijvoorbeeld een ander verpakkingsmateriaal, waarna de machine terugkeert naar de klant.”

Robots op elk industrieterrein

Bouwtechnics heeft machines geleverd aan onder andere Heinz, Boomsma, Euroma, United Softdrinks, Nolet en Heineken. Voor het bekende cosmeticabedrijf Rituals bouwden en verbouwden Bouwer en zijn team al meerdere verpakkingsmachines. “Er wordt vaak gedacht dat je voor robotica en automatisering in andere regio’s moet zijn, maar er gebeurt hier ontzettend veel. Het Noorden is klaar voor de transitie naar robotica, dat merk ik aan alles. Maar veel ondernemers moeten hun schroom nog opzij zetten. Robots kunnen bedrijven zóveel werk uit handen nemen. Het hoeven echt niet altijd ontzettend complexe machines te zijn: je kunt ze ook deelhandelingen laten uitvoeren, zodat je minder mensenhanden nodig hebt. Je kunt dit rustig opbouwen.”

Bewezen technologie

De directeur vervolgt: “Dankzij de hulp van robots kunnen werknemers meer doen in minder tijd én kun je werknemers andere werkzaamheden bieden. De mens is niet geschikt voor repeterend werk; voor steeds precies dezelfde taak doen. Een robot kan altijd doorgaan en behoudt dezelfde – veel hogere – nauwkeurigheid. De technologie is ook bepaald niet nieuw: robotica is een beproefde en bewezen techniek die al decennialang wordt ingezet in bijvoorbeeld de auto-industrie.” Bouwer voegt daaraan toe: “Vroeger bouwden we speciaal een machine voor één product. Een robot kun je uit zo’n machine halen en voor een volgende taak inzetten. Dat doen we dan ook: we verkopen dus eigenlijk ook al ‘tweedehands’ robots.”

Belangrijk voor mkb

Bouwtechnics probeert daarnaast zoveel mogelijk standaard componenten te gebruiken bij de bouw van een machine. “We maken een unieke machine met waar het kan standaard onderdelen zoals de motor en de robot. Daardoor gaan zowel de kostprijs als de faalprijs omlaag. Dat maakt de aanschaf van zo’n machine bereikbaarder voor het mkb. De software en de opstelling maken de machine vervolgens ‘one of a kind’. Ondanks de inflatie is de prijs van robotica de afgelopen jaren bovendien al gezakt.”

Bouwer ziet de transitie naar robotica als de belangrijkste ontwikkeling voor het mkb in de komende jaren. “Wij zijn er klaar voor en veel bedrijven ook, al zien ze dat misschien nog niet helemaal in. Wij laten ondernemers graag zien dat ook zij een robotoplossing kunnen aanschaffen. Ik zou dan ook willen zeggen: schroom niet om contact op te nemen en vraag gewoon wat er mogelijk is.”

Vergelijkbare berichten