Bouwzorg Fryslân: veel meer dan bewonersbegeleiding: ‘Wij ondersteunen het bouwproces in diverse rollen’

Helena Spits, oprichter en eigenaar van Bouwzorg Fryslân BV, heeft het onlangs een keer opgeteld: de afgelopen jaren begeleidde zij met haar team al meer dan 4500 bewoners tijdens bouwprojecten. “In het Groninger aardbevingsgebied hebben we te maken gehad met zo’n 600 adressen. We worden niet alleen ingeschakeld voor bewonersbegeleiding en – communicatie: we vervullen allerlei rollen die dienen ter ondersteuning van het bouwproces.”

Bouwzorg Fryslân BV kan worden ingeschakeld voor bouwbegeleiding bij renovatie en langdurige bouwprojecten, bij sloop-nieuwbouw, bij schadeherstel in het aardbevingsgebied en voor crisismanagement. De acht bouwvrouwen van het Leeuwarder bedrijf draaien hun hand ook niet om voor het meeschrijven aan tenders, technische dienstverlening en andere ondersteunende werkzaamheden voor aannemers. Helena Spits: “Wij zijn de verbindende schakel tussen de mensen die het werk doen en de mensen om wie het gaat.”

Dienend aan bouwproces

Spits benadrukt: “Bewonersbegeleiding is dienend aan het bouwproces. De werkdruk op de bouw is hoog, daarom zorgen wij ervoor dat processen blijven lopen. Dat er geen vertraging optreedt is belangrijk voor zowel bouwers als bewoners. Bouwen is een middel om tot een doel te komen, bewonerscommunicatie is dat ook. Wij bouwen een vertrouwensband met de bewoners op. Met iemand die bijvoorbeeld absoluut niet wil dat zijn woning gerenoveerd wordt, gaan we in gesprek: wat is er wel mogelijk en hoe kunnen wij jou helpen om mee te kunnen in het bouwproces? Als dat dan lukt, betekent dat winst voor iedereen.”

Alles vastleggen

Bouwzorg Fryslân doet niet alleen sociale, maar ook technische opnames. “Die leveren we zo aan dat de aannemer een begroting kan maken zonder dat ze zelf nog een keer hoeven te kijken.” Alle afspraken met bewoners en aannemers worden nauwkeurig vastgelegd. “Recent heeft één van onze collega’s bijvoorbeeld vierhonderd woningen opgenomen voor een bouwbedrijf. Dat betekent ook vierhonderd huisbezoeken en de bijbehorende administratie. Hiermee nemen we werkvoorbereiders ontzettend veel werk uit handen. We zijn veel breder inzetbaar dan aannemers denken, ze zijn vaak blij verrast.”

Duurzaam Herstel

Samen met Van Wijnen Groningen, W2N Groningen en SealteQ is Bouwzorg Fryslân BV onlangs gestart met de pilot Duurzaam Herstel, in opdracht van Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). “We herstellen de komende anderhalf jaar zo’n driehonderd woningen voor bewoners in de kern van het aardbevingsgebied in Groningen. Van Wijnen Groningen had mij gevraagd mee te schrijven aan de aanbesteding, superleuk om dan te winnen! Voor Duurzaam Herstel zit ik in in het kernteam, collega Ilona richt het proces mede in en als het aantal adressen groeit komt ook Irene erbij.”

Meeschrijven aan tenders

Naast begeleiding bij herstel begeleidt Bouwzorg Fryslân ook sloop-nieuwbouw in het aardbevingsgebied. “We hebben bijvoorbeeld voor Heijmans bewonersbegeleiding verzorgd voor 67 adressen sloop-nieuwbouw in Loppersum. Ook aan die tender heb ik meegeschreven, deze wonnen we samen met Heijmans. We hebben de bewoners van deze adressen nog fysiek ontmoet, maar vanwege corona hebben we hen vervolgens digitaal begeleid. Dit bleek prima te werken.” Ook Nijhuis Noord vroeg Spits mee te schrijven aan een tender in het aardbevingsgebied, met de vraag: hoe zou je de bewonerscommunicatie aanvliegen voor deze wijk, deze mensen en deze woningen? “Ook deze tender hebben we gewonnen, met de uitvoering zijn we nog bezig. Tot nu toe heb ik meegeschreven aan vier tenders: alle vier gewonnen.”

Bouwkundige en crisismanager

Spits wordt daarnaast ingeschakeld als crisismanager. “Als er gedoe of wrijving is, tussen bijvoorbeeld een aannemer en een groep bewoners, spring ik er graag tussen om het op te lossen.” In één geval leidde dat ertoe dat ze gevraagd werd projectdirecteur te worden. “Ik ben als bouwkundige opgeleid en heb ruim 35 jaar ervaring. Ik heb kennis van het bouwproces, ben gespecialiseerd in bouwmarketing en heb jarenlange ervaring met bewonersbegeleiding en -communicatie. Die combinatie zorgt ervoor dat ik het hele proces overzie.”

Bouwvrouwen

Het team van Bouwzorg Fryslân bestaat volledig uit vrouwen. “We hebben verschillende achtergronden, zijn goed in structuur aanbrengen en hebben affiniteit met bouwen en ondersteunende processen. We zijn hard op de inhoud en zacht op de persoon. Ik ben er trots op hoe we als team functioneren en elkaar aanvullen.” Bouwzorg doet veel aan interne opleidingen, onder andere bouwkunde, schadeherstel, sociale projectleiding en nieuwbouwmethodieken. Spits: “Wat wij doen dient een hoger doel: we hebben meer mensen nodig in de bouw en ter ondersteuning van het bouwproces. Dit is een manier waarop we de enorme woningbouwopgave waar we met z’n allen voor staan, voor elkaar krijgen.”

www.bouwzorgfryslan.nl

Vergelijkbare berichten