Brand meester met CBRA

De naam CBRA staat voor Consultants in Brandveiligheid en kun je uitspreken als zebra. Een naam die gemakkelijk blijft hangen en meteen benadrukt waar het bij Klaas Jan en Bart om draait: brandveiligheidadvies. Voordat zij met CBRA startten, werkten ze samen bij een groot advies- en ingenieursbureau. Bart is werktuigbouwkundig ingenieur en heeft zich met werkervaring, cursussen en trainingen bewezen als specialist brandbeveiligingsinstallaties. Hij begon ooit als projectleider bij een inspectiebureau voor brandveiligheid. Werkte daarna als riskconsultant voor een verzekeraar in zowel binnen- als buitenland. En de laatste jaren als adviseur op het gebied van brandbeveiligingsinstallaties. Klaas Jan is afgestudeerd aan de TU Delft studie Civiele techniek met afstudeerrichting Bouwtechniek en is uitgegroeid tot senior-adviseur op het gebied van integrale brandveiligheid. Ervaringen heeft hij opgedaan bij adviesbureaus, als docent bij hogescholen, bij een ontwerpbureau en bij de gemeentelijke- en rijksoverheid. Verder is Klaas Jan vanaf 2010 corapporteur van NEN 6060 en NEN 6079, normen over grote brandcompartimenten. “Op dit moment zitten we in de afrondende fase van twee belangrijke aanvullingen aan de normen, waarmee de brandveiligheid van grote dierenverblijven kan worden aangetoond. Naar verwachting worden aanvullingen in februari volgend jaar gepubliceerd,” licht hij toe.

Krachten bundelen

Zoals gezegd kennen Klaas Jan en Bart elkaar vanuit een eerdere werkgever. Samen besloten ze CBRA op te starten. “Ik was toe aan iets nieuws en Bart komt uit een echte ondernemersfamilie. Samen hebben we een groot netwerk en de juiste kennis in huis om integraal advies op het gebied van brandbeveiliging te kunnen geven. We besloten om onze krachten te bundelen en de kans te grijpen nu de bouw aantrekt,” aldus Klaas Jan. Sinds hun start stromen de aanvragen binnen. De adviesaanvragen komen van uiteenlopende instanties zoals scholen, de rijksoverheid en de gemeentelijke overheid, het bedrijfsleven, distributiecentra en aannemers tot de zware industrie. Tevens krijgen ze aanvragen van andere adviesbureaus die bijvoorbeeld wel advies op installatietechnisch of klimaattechnisch gebied aanbieden, maar niet op het gebied van brandveiligheid. Bart legt uit: “Wij bieden integraal advies op installatietechnisch, bouwkundig en organisatorisch vlak van brandbeveiliging. Hiermee gaan we echt de diepte in en zijn wij bij het uitschrijven van het advies niet afhankelijk van een derde partij.” Klaas Jan geeft met regelmaat cursussen bij gemeenten en overheden, waardoor de banden met bevoegd gezag sterk zijn. Aan de andere kant heeft Bart korte lijnen met de verzekeringswereld en met certificerende instanties. Op deze manier blijven ze op de hoogte van de ontwikkelingen en veranderingen in wet- en regelgeving op de verschillende fronten. 

Kennisrol

Met CBRA blijven Klaas Jan en Bart bij hun adviserende rol. Ondanks dat ze een klein bedrijf zijn, pakken ze de vraagstukken volledig integraal aan. Het aankomende jaar werken ze nog met z’n tweeën, maar de ambities zijn er om te groeien. Wie weet hebben ze over vijf jaar een heel team van specialisten om zich heen verzameld.

Delen via

Vergelijkbare berichten