Burgemeester Achtkarspelen doopt Burgumer gagelbier

“Gagel staat in de volksgeneeskunst bekend als een middel tegen vele kwalen, al moet ik in kader van het alcoholbeleid wel waarschuwen: drink met mate”, grapte burgemeester Gerbrandy. “Het regionale aspect van dit bier is een enorme opsteker voor onze regio” vervolgde de burgemeester. Omdat Sytze Hoogstins de gagel uit De Wâlden haalt en het bier brouwt in de streek, heeft zijn gagelbier het streekkeurmerk Wâldpyk dubbel en dwars verdiend.

Ontwikkeld

Na de officiële plechtigheid konden alle 120 aanwezigen het speciaal bier proeven. Sytze Hoogstins: “Het gagelbier is een donker en droog bier. Heeft meer body en is milder dan andere bieren”. Ondanks dat Sytze van te voren helemaal niets van gagelbier af wist, heeft hij met de kennis van streekmerk Wâldpyk zelf zijn receptuur ontwikkeld. “Ik heb eerst van gagel thee getrokken. De thee smaakte veel te bitter, zodat ik wist dat er maar weinig van nodig is om een aangename bitterheid in het bier te krijgen”. Het eerste biertje was meteen goed en leverde zelfs een trofee op van De Koperen Tsjettel, een amateurbiervereniging waar ik lid van ben. Inmiddels heb ik al 1200 flesjes verkocht nog voor de lancering een feit was”. Samen met Streekkeurmerk Wâldpyk en Botanische Tuin De Kruidhof kwam Sytze op het idee om dit gagelbier te maken. Wijnhandel CRU68 uit Burgum verhandelt het bier.

Gagel

De gagel (Fries: galjes) is een struikje dat vanouds volop in De Friese Wouden was te vinden. In natte natuurterreinen en rondom pingo’s en vennen treft men hem hier en daar nog aan. Gagel wordt in Nederland op kleine schaal voor de bloemisterij geteeld. Vroeger was gagel een onderdeel van gruit, dat als voorloper van hop voor de bereiding van bier werd gebruikt.

Delen via

Vergelijkbare berichten