‘Burger en milieu zijn grote winnaars’

Hoe het werkt?

“De techniek bestond al. En op meerdere plekken in Europa wordt het nu uitgerold”, aldus Sytse Smits, coördinator winterdiensten van het bedrijf. “Hoe het werkt? Wel, wanneer je preventief zout strooit voordat het gaat sneeuwen, dan valt die sneeuw er gewoon op. Er gebeurt niets. Strooi je achteraf met zout dan zie je ook niet erg snel effect. Besproei je echter met pekelwater dan heb je minder zout nodig. De pekel vermengt zich met behulp van het water veel sneller met de ijsdeeltjes, waardoor uiteraard de gladheid verdwijnt. Wij denken dat de fietspaden in Leeuwarden er schoner uit zullen zien, met minder belasting voor het milieu.”

Een consequentie is dat de strooiroutes korter worden, waardoor er niet acht, maar tien routes komen, aldus Smits. “Die strooiwagens voorzien we ook van een sneeuwborstel. Wanneer er dus sneeuwval is vegen we eerst een deel weg, voordat we gaan sproeien. Ook dat verhoogt de effectiviteit.”

Nieuwe systeem

Jan Hubers, bedrijfsdirecteur Inzameling & Reiniging: “Het is grappig om te zien hoe innovaties in een versnelling kunnen komen door crises en incidenten. Het strooizout-tekort van enkele jaren geleden is eigenlijk de aanjager geweest voor het bedrijfsleven om deze innovatie verder te ontwikkelen.” De ombouw naar het nieuwe systeem vergde een investering van in totaal 350.000 euro. Hubers benadrukt dat Omrin daarbij niet over  één nacht ijs is gegaan, om maar in ijzige termen te blijven. “Je hebt het uiteraard over een heel pakket aan acties. Van aanpassingen aan het materieel, tot het bouwen van een bassin voor Pekelwater. En dan het testen en monitoren. Dat komt heel precies. Wanneer je het pekelwater niet goed filtert en er komt verontreiniging in dan heb je al snel je sproeiers kapot.”

Investering

Door minder zout te gebruiken denkt Omrin de investering in tien jaar terug te verdienen. Hubers: “De kosten stijgen nagenoeg niet, maar de fietspaden worden schoner en er komt minder zout in het ecosysteem. Per saldo zijn de burger en het milieu daarom de grote winnaars.”

Delen via

Vergelijkbare berichten