Centre Squash Drachten succesvol op NK

Met een grote delegatie jeugd reisde Centre Squash Drachten onlangs af naar Rotterdam, waar het deelnam aan de Nederlandse Kampioenschappen <11, <13, <15 en <17 jaar. De Friese jeugd viel wel vaker in de prijzen, maar dit jaar was buitengewoon succesvol, met maar liefst 3 gouden, 2 zilveren en 2 bronzen plakken.

Bijna dagelijks traint de Friese jeugdtop met veel plezier in Drachten, waar het zich richt op techniek, tactiek en mentale kracht. Ze leren snel reageren op de bewegingen van hun tegenstanders, slimme plaatsing van de bal en bouwen wedstrijdritme op in onderlinge partijtjes en deelname aan nationale- en internationale jeugdtoernooien.

Dit jaar deden ook twee meiden uit Fryslân mee en met succes! Aimée Origel Koers won goud bij de meiden <15 jaar, waar Ilse Leidelmeyer zilver behaalde. Beide meiden toonden zich tevreden: “Samen trainen, samen doelen stellen en samen dit succes vieren is een geweldige ervaring“, aldus Aimée.

De Drachtster jongens waren succesvol in nagenoeg elke leeftijdscategorie. Zo won Noah Wiersma goud <11, behaalde Amin Askar zilver bij de jongens <13 en toonde Quinten van Es zich de sterkste bij de jongens <15. Dave Kuipers en Yago Origel Koers waren goed voor brons bij respectievelijk <15 en <17. Daarnaast was er nog een eervolle vierde plaats voor Iason Bardis <13, een 6e voor Milan Wiersma <13 en een 5e bij Jesper Hempenius <17.

Trainers Sipke Wiersma en Marchel Bardis van Centre Squash Drachten zijn hartstikke trots op de jeugd. “Dit zijn welverdiende resultaten,” aldus Bardis. “We hebben een zeer talentvolle generatie, die samen op de baan staat en elkaar steeds sterker maakt.”

Op naar het EK

De Friese successen zijn bij Squash Bond Nederland niet onopgemerkt gebleven. Zo zijn Yago Origel Koers (Akkrum) en Quinten van Es (Drachten) geselecteerd voor het Europees Kampioenschap <17 komende maand in Portugal. Sipke Wiersma zal als bondscoach het Nederlandse Jeugdteam begeleiden. “Het EK is een unieke kans voor de ontwikkeling van jeugdspelers. Portugal is het podium waarop onze nationale jeugdspelers hun vaardigheden kunnen laten zien en zich kunnen meten met andere getalenteerde atleten uit heel Europa,“ aldus Wiersma.

Volgens Wiersma opent de recente erkenning van squash als Olympische sport in 2028, serieuze kansen voor de Nederlandse jeugd. “Deze erkenning en beslissing vormen een extra stimulans voor onze Friese talenten om met toewijding en passie te blijven trainen,” zo besluit hij.

Vergelijkbare berichten