Ondernemend Friesland nieuws

Circulair ondernemen: van afgekeurde treinstoel naar duurzame bank

Circulair ondernemen: van afgekeurde treinstoel naar duurzame bank

Afval: goed voor de vuilnisbelt of kun je er nog iets mee? Wat voor het ene bedrijf afval is, is voor het andere bedrijf een grondstof voor nieuwe producten. OPnieuw! introduceert de retro duo-treinzit en laat met deze bank zien hoe je op duurzame wijze afval kunt verminderen en tegelijkertijd een mooi, nieuw product op de markt kunt zetten.

Nederland wil in 2050 een circulaire economie zijn: een economie zonder afval. Ieder jaar stijgt de vraag naar producten doordat het aantal consumenten stijgt. De grondstoffen die nodig zijn voor het maken van de producten worden steeds schaarser en duurder. Daarbij worden producten na gebruik op een steeds groter wordende vuilnisbelt gegooid. Om de circulaire doelstelling te bereiken moet er iets veranderen.

 

Afval als grondstof

Douwe Jan Boersma, directeur van OPnieuw!, wil aan de slag met afval door circulair te ondernemen. “Producten die anders op de afvalbelt belanden, kopen we op en vervolgens maken we er nieuwe producten van. Zo schaffen wij bijvoorbeeld oude NS-treinonderdelen aan die als grondstof dienen voor onze zelfontworpen producten. Op die manier hoeven we voor onze producten geen nieuwe grondstoffen aan te boren én zorgen we voor minder afval”, aldus Douwe Jan. De NS-treinonderdelen komen uit treinen die wegens ouderdom gesloopt worden. Ook NS wil volledig circulair worden en zoekt steeds naar mogelijkheden om dit doel te bereiken. Tijdens de demontage van een trein worden veel onderdelen reeds door NS zelf hergebruikt. Zo is de demontage van een trein bijna circulair.

 

Een tweede leven voor treinstoelen

Treinonderdelen zoals plafondplaten, vloeren en de bekledingsdelen van de treinstoelen kunnen niet door NS zelf worden hergebruikt. Daarom worden deze verkocht aan bedrijven die de onderdelen wél kunnen hergebruiken. OPnieuw! maakt van de treinonderdelen producten zoals de NS duo-treinzit. Dit treinbankje wordt gemaakt van een tweedeklas bank van de sprinter SGM-treintoestellen. Met nieuwe bekleding, een bamboe frame en onderstel ontstaat vervolgens een treinbank met een retro uitstraling. Ook van NS-treeplanken worden nieuwe meubels gemaakt, zoals stapelstoelen en zelfs een schommel. De meubels zien er aantrekkelijk uit, maar het belangrijkste is dat ze circulair ontwikkeld worden en duurzaam zijn!

 

Voor meer informatie kijk op: www.opnieuw.nl

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling