Schone technologie in de regio Fryslân
De Sneak Preview vond plaats in de Fabriek in Leeuwarden en begon met een korte pitch van Janko Lolkema, netwerkcoördinator, over wie Cleantech Fryslân is en wil zijn. Cleantech Fryslân is een nieuw netwerk van bedrijven, overheden en kennisinstellingen in de regio Fryslân die actief zijn in de markt van schone en duurzame energie. Cleantech Fryslân wil actief werken aan de realisatie van schone technologie in de regio Fryslân en dit op termijn opschalen naar Noord-Nederland. Hierbij onderscheidt Cleantech Fryslân zich door een sterk doe-karakter: de stichting neemt initiatief en zet haar organiserend vermogen in voor de realisatie van concrete businesscases en projecten. Voorop staat dat de activiteiten van Cleantech Fryslân business genereren voor partners en deelnemers aan de activiteiten van Cleantech Fryslân. Ook riep Janko Lolkema de aanwezigen op om partner of deelnemer te worden van Cleantech Fryslân, om gezamenlijk de ambities en doelstellingen waar te kunnen maken.
Mooie voorbeelden
Otto van der Galiën, voorzitter Cleantech Fryslân, ging in gesprek met gedeputeerde Michiel over de ambities van de provincie Fryslân op het gebied van duurzaamheid en energie. Schrier gaf aan dat de provincie werk wil maken van duurzaamheid in Fryslân en de ambitie heeft om in 2025 25% van de energie in Fryslân duurzaam wil opwekken. Dit kan de provincie niet alleen en heeft daarbij het MKB en het veld in Fryslân hard nodig. Een netwerk als Cleantech Fryslân kan hierbij een goede partner zijn. Vervolgens werden de twee businesscases gepresenteerd als voorbeeld van nieuwe innovaties of business op het gebied van duurzame en schone technologie; Sustainable Winner door Albert Bosma van Wetsus en de autarkische woning Ecodome door Eric Sinnema. Mooie voorbeelden van innovaties op het gebied van duurzame energiebesparing en duurzaam wonen, twee domeinen binnen Cleantech waar Cleantech Fryslân ook op actief wil zijn.
Deze “sluipvooruitblik” (Sneak preview) was bedoeld om bestaande, maar ook potentiële partners en deelnemers van Cleantech Fryslân te laten zien wat een innovatielab inhoudt. “Doen in plaats van praten” en “de bitterbal voorbij” zoals Otto van der Galiën het formuleerde. In 2016 wil Cleantech Fryslân twee innovatielabs organiseren, waarbij in totaal 10 businesscases centraal staan. Tijdens de netwerkborrel waren de reacties positief en werd nog veel nagepraat.